Archiwum

Poprawa jakości marek własnych

Aż dwukrotnie od roku 2008 poprawiła się ogólna jakość produktów oferowanych przez sieci pod szyldem marki własnej. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów właśnie opublikował...

Nowe decyzje administracyjne lekarzy weterynarii

12. stycznia 2012 r. zostało ogłoszone rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 grudnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia spraw...

Zmiany w przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności

W dniu 12.12 2011r., weszło w  życie nowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Od...

Nowi Członkowie w Związku Polskie Mięso

W ostatnim czasie do Związku Polskie Mięso przystąpili: ABP Poland Sp. z o.o. Agro - Farm - R.S. Sp. z o.o. COBICO Sp. z o.o. EUROPA Sp. z...

Wyniki kontroli chińskiej w polskich zakładach

Dziś otrzymaliśmy oficjalne pismo z informacjami odnośnie kontroli przeprowadzonej przez chińskich inspektorów w dnia 30.10 - 10.11.2011 r. Więcej informacji na stronie Głównego Inspektoratu...

Dlaczego system PQS jest godny polecenia

System Jakości Wieprzowiny PQS jest zintegrowanym systemem produkcji wysokiej jakości wieprzowiny, zgodnym zarówno z obowiązującymi wymogami prawa  w zakresie dobrostanu zwierząt i zdrowia ludzi,...

Promocja PQS trwa

W niedzielnym programie Tydzień, emitowanym w TVP 1 w dyskusji na temat promocji mięsa wzięli udział prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka oraz Witold Choiński...

Konferencja "Promocja europejskiego rolnictwa – nowe podejście"

Dziś w hotelu Radisson w Warszawie odbyła się konferencja ,,Promocja europejskiego rolnictwa - nowe podejście". Spotkanie zostało zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego w ramach...

XXXVI dni przemysłu mięsnego

Tegoroczne Dni Przemysłu Mięsnego poświęcone były nowym przepisom Unii Europejskiej dotyczącym znakowania żywności. Swoje wystąpienie w tej sprawie wygłosiła Joanna Markowska z Ministerstwa Rolnictwa i...

Kolejne STUDY TOUR PQS za nami

W dniach 18-20 listopada w Hotelu Młyn Klekotki odbyło się kolejne szkolenie dla dziennikarzy z zakresu Systemu Jakości Wieprzowiny PQS. Uczestnicy wysłuchali prezentacji: Witolda Choińskiego...