Strona główna Aktualności

Aktualności

From Farm to Fork - paradoksy

9 paradoksów From Farm to Fork/Od pola do stołu

Obejrzyj film "9 paradoksów From Farm to Fork/Od pola do stołu"!
ASF - bezpieczeństwo żywności

Szkolenie pt. „ASF- Bezpieczeństwo żywności, nadzór, podział kompetencji oraz wymiana doświadczeń”

W dniu 25 lutego Związek Polskie Mięso przeprowadził szkolenie on-line pt. „Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz wymiana doświadczeń  we współpracy pomiędzy służbami...
Jak zredukować straty żywności

Jak zredukować straty żywności? Najnowsze opracowanie Parlamentu Europejskiego

Około 88 milionów ton żywności o wartości 143 mld EUR marnuje się w Unii Europejskiej. Jednym z narzędzi, które ma pomóc rozwiązać problem marnotrawienia żywności...
Kuchnie świata

Ruszyła kampania Marka Polskie Mięso

Pewne jest jedno – polskie mięso. Najlepsze w kuchniach świata. Związek Polskie Mięso rozpoczął III edycję ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.” Ruszyła...
Chłodnie rozwijają się dynamicznie

Co dziesiąty Polak kupuje żywność online. Magazyny z chłodniami rozwijają się dynamicznie

Zakupy spożywcze online nie są jeszcze standardem. Jedzenie do wirtualnego koszyka wrzuca co dziesiąta osoba. Najbardziej powszechne jest to wśród mieszkańców największych miast, gdzie...
Wpływ Covid-19 na przemysł rolno-spożywczy

Analiza przemysłu rolno-spożywczego: Jak COVID wpłynął na Polskę?

Raport Food Foresight został przygotowany przez EIT Food we współpracy z firmą doradczą Deloitte na bazie analizy makroekonomicznej, sesji eksperckich oraz wywiadów z partnerami...
WPR: konsultacje do Planu Strategicznego

Ruszyły konsultacje projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej

Do 15 lutego 2020 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi potrwa I etap konsultacji projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej. Zapraszamy do...
Znakowanie FOP

Znakowanie FOP – ustalenia Rady UE

W dniach 15-16 grudnia br. odbyło się posiedzenie Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (AGRIFISH), w której skład wchodzą ministrowie rolnictwa państw członkowskich UE....
Hodowla bydła

Ogólnounijny znak dobrostanu zwierząt – przyjęte konkluzje Rady UE

15 grudnia br. Rada UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa zatwierdziła konkluzje, w których opowiedziała się za ogólnounijnym znakiem dobrostanu zwierząt. Rada podkreśliła, że nadrzędnym celem...

Prezes Związku Polskie Mięso na spotkaniu z ministrem Pudą w sprawie aktualnej sytuacji na...

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami związków reprezentujących sektor przetwórstwa mięsa. Rozmowy dotyczyły bieżącej, trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny...