Archiwum

Chiny liderem handlu żywnością

Chińska Republika Ludowa zostanie do 2020 roku liderem w handlu artykułami spożywczymi – wynika z raportu konsultingowej firmy IGD. Autorzy raportu przewidują, że w ciągu...

Ceny żywności w 2015 r. spadły o 1,7 proc.

Według danych GUS w 2015 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych były niższe niż przed rokiem o 0,9 proc. (w 2014 r. kształtowały się...

Zatrzymanie dopłat do prywatnego przechowalnictwa

Z informacji otrzymanych z UECBV i pozyskanych przez Związek Polskie Mięso wynika, że wydane 25 stycznia 2016 roku Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/85, zawiesza składanie wniosków...

Odstrzał sanitarny dzików

W związku z niepewną sytuacją epizootyczną związaną z występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) za wschodnią granicą Polski, planowane jest wprowadzenie przez Ministra Rolnictwa i...

Grupa zadaniowa ds. łagodzenia skutków ASF

Zgodnie z decyzją ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela odbyło się dziś posiedzenie Grupy Zadaniowej ds. łagodzenia skutków związanych z wystąpieniem przypadków afrykańskiego...

Letsmeat.eu – nowa strona europejskiej wieprzowiny

Ruszyła strona internetowa www.letsmeat.eu, służąca promocji europejskiej wieprzowiny i jej przetworów w ramach kampanii „Rozsmakuj się w Europie”. Na stronie można znaleźć najważniejsze informacje na...

Rok kampanii „Zasmakuj w Europie”!

Minął pierwszy rok trzyletniej kampanii promocyjno-informacyjnej "Zasmakuj w  Europie" dot. mięsa wołowego realizowanej przez Związek Polskie Mięso w Turcji. Kluczowym założeniem kampanii „Zasmakuj w Europie”...

Otwarcie rynku Republiki Kuby dla mięsa drobiowego

W wyniku zintensyfikowanych działań podjętych przez Głównego Lekarza Weterynarii w 2015 roku, pismem z dnia 16 grudnia 2015 roku służby weterynaryjne władz kubańskich poinformowały...

Zmodyfikowane zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

Od dzisiaj Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia...

Raport z audytów dotyczących uboju z lat 2013-2015

2 grudnia 2015 roku Biuro ds. Żywności i Weterynarii (FVO) opublikowało poglądowy raport dotyczący serii 13 audytów prowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii...