Strona główna Archiwum Ceny żywności w 2015 r. spadły o 1,7 proc.

Ceny żywności w 2015 r. spadły o 1,7 proc.

Według danych GUS w 2015 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych były niższe niż przed rokiem o 0,9 proc. (w 2014 r. kształtowały się na poziomie zbliżonym do 2013 r.).

Niższe niż w 2014 r. były m.in. ceny cukru (o 9,0 proc.), olejów i tłuszczów (o 6,4 proc.), a także mięsa (przeciętnie o 3,0 proc., w tym mięsa wieprzowego – o 6,0 proc., drobiowego – o 4,1 proc., wędlin – o 1,6 proc.  oraz mięsa wołowego – o 1,1 proc.).

Mniej niż przed rokiem płacono również za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 2,9 proc., w tym ceny serów i twarogów spadły o 4,4 proc., mleka – o 3,7 proc., śmietany – o 2,3 proc., jaj – o 2,0 proc., przy nieznacznym wzroście cen jogurtów – o 0,1 proc.).

Tańsza była także mąka pszenna oraz ryż (po 2,1 proc.), kasze i ziarna zbóż (o 0,9 proc.), warzywa (o 0,7 proc.), makarony i produkty makaronowe (o 0,6 proc.), ryby i owoce morza (o 0,3 proc.) oraz pieczywo (o 0,2 proc.).

Wyższe były natomiast m.in. ceny owoców (o 1,7 proc.). Ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych wzrosły w mniejszym stopniu niż przed rokiem (o 1,2 proc.  wobec 3,7 proc.  w 2014 r.). Wyroby tytoniowe podrożały o 3,3 proc., a napoje alkoholowe o 0,1 proc.

Źródło: Wiadomości Handlowe