Archiwum

Pierwsze wyniki badań soli wypadowej

Publikujemy opinie wstępne ekspertów dotyczące użycia soli wypadowej, sporządzone przez: Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Państwowy Zakład Higieny

Konferencja prasowa w ,,sprawie solnej"

Wczoraj (05.02.2012r.) z inicjatywy Związku Polskie Mięso odbyła się konferencja prasowa Rady Gospodarki Żywnościowej, w której wzięli udział również przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii, Głównej...

Oświadczenie ,,JBB" i ,,MRÓZ"

W związku z ,,aferą solną" prezentujemy oświadczenie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego ,,JBB" oraz MRÓZ S.A. Zapraszamy do zapoznania się z oficjalnymi oświadczeniami powyższych zakładów. OŚWIADCZENIE ZAKŁADU...

Kolejny komunikat GLW

W dniu dzisiejszym ukazał się kolejny komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dot. stosowania przez niektórych przedsiębiorców soli wypadowej. Jego treść znajduje się poniżej: komunikat nr 2 Źródło:...

Komunikat GLW w sprawie ,,afery solnej"

W związku z licznymi informacjami w mediach na temat sprzedaży niejadalnej soli wypadowej do zakładów przetwórstwa spożywczego, w dniu 27.02. 2012r. Główny Lekarz Weterynarii...

Śniadanie prasowe PQS

W piątek (24.02.2012 r.) w restauracji Bagno Food&Wine odbyła się konferencja prasowa, na której zaprezentowano najnowsze wyniki badań dotyczące skuteczności kampanii informacyjnej Pork Quality...

Stanowisko Związku Polskie Mięso w sprawie ,,afery solnej"

Według Związku Polskie Mięso wyciąganie konsekwencji z „afery solnej” jedynie wobec branży mięsnej jest ogromnym uproszczeniem. Sól bowiem stosuje się również w innych gałęziach...

Kontrowersje wokół badań PCR

Dzięki technice PCR możliwe jest wykrycie DNA charakterystycznego dla określonego rodzaju mięsa. Metodę tą stosuje IJHARS. Na jej podstawie można zidentyfikować rzeczywisty skład danego...

Nowe rozporządzenie MRiRW

Z satysfakcją pragniemy poinformować, że sukcesem zakończyły się starania Związku Polskie Mięso o obniżenie stawek za badania na BSE. W dniu 30 stycznia przyjęto...

Kwas mlekowy w przetwórstwie wołowiny

W poniedziałek 6 lutego 2012, UECBV przesłała rekomendacje do projektu rozporządzenia Komisji w sprawie stosowania kwasu mlekowego w przetwórstwie mięsa wołowego. Zalecenia są wynikiem pracy...