Archiwum

Znakowanie krajem pochodzenia – dodatkowe wyjaśnienia

Nowe zasady etykietowania świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa (z owiec, kóz, świń i drobiu) stosuje się od 1 kwietnia 2015. Uzgodnione przez państwa członkowskie w...

Znakowanie krajem pochodzenia

W przededniu początku obowiązywania rozporządzenia (UE) NR 1337/2013 w odniesieniu do oznaczania kraju pochodzenia / regionu na etykietach świeżej i paczkowanej wieprzowiny, mięsa drobiowego...

Tygodniowe ceny wieprzowiny – tydz. 13/2015

Decoupes porcines_Pigmeat cuts_semaines_week 13-2015 week 13 pig carcasses

Już jest wielkanocne wydanie magazynu POLSKIE MIĘSO

Drodzy Czytelnicy Właśnie mija rok od wykrycia pierwszego przypadku wirusa afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju. To tym samym kolejne miesiące barier dla eksportu polskiego...

Kazachstan – negocjacje świadectw dwustronnych

Jak informuje UECBV, następna runda dwustronnych negocjacji świadectw weterynaryjnych UE-Kazachstan, odbędzie się w dniach od 30 marca do 01 kwietnia 2015 w Astanie. Spotkanie będzie miało na celu: 1)...

Tygodniowe ceny wieprzowiny – 12/2015

Decoupes porcines_Pigmeat cuts_semaines_week 12-2015

UE naciska na Chiny, aby zniwelować bariery SPS

Urzędnicy Unii Europejskiej  w dniach 19-20 marca biorą czynny udział w rozmowach (Pekin) dotyczących barier dostępu do rynku (sanitarne i fitosanitarne) nałożonych przez Chiny na przywóz europejskich...

Prace dotyczące ograniczenia listy SRM dla państw członkowskich o znikomym ryzyku występowania BSE

Jak informowaliśmy wcześniej trwają zaawansowane prace dotyczące ograniczenia listy SRM dla państw członkowskich o znikomym ryzyku występowania BSE. Komisja Europejska poprosiła o głosowanie w...

Rozporządzenie 1169/2011 – Data pierwszego mrożenia

Następne spotkanie COM / MS, grupy roboczej zajmującej się znakowaniem / rozporządzeniem w sprawie udzielania konsumentom informacji o żywności (UE) nr 1169/2011 odbędzie się...