Archiwum

Rośnie zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę

Z uwagi na spadek produkcji i wzrost cen, w 2015 r. Chiny zwiększyły znacznie import wieprzowiny. Według danych chińskiego urzędu celnego, przywóz mięsa świeżego i mrożonego (bez...

Rozmowy w Japonii

Podsekretarz stanu Rafał Romanowski w dniach 8-10 lutego 2016 roku przebywał z wizytą w Japonii. Głównym celem wizyty jest kontynuacja rozmów z przedstawicielami kierownictwa...

Niskie ceny żywca powodem spadku pogłowia świń

Wzrost produkcji żywca wieprzowego w UE i w Polsce spowodował, że w 2015 r. ceny skupu trzody chlewnej w naszym kraju były niższe niż...

Nowy Główny Lekarz Weterynarii

Funkcję Głównego Lekarza Weterynarii z dniem dzisiejszym objął dr Włodzimierz Skorupski.     Źródło: www.wetgiv.gov.pl  

Spotkanie Rady Ministrów ds. Rolnictwa i Rybołówstwa

15 lutego w Brukseli odbędzie się spotkanie Rady Ministrów ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (AGRIFISH). Jednym z głównych zagadnień poruszanych podczas spotkania będzie kwestia dobrostanu zwierząt,...

Spotkanie z producentami wyrobów wędzonych

Podsekretarz stanu Ewa Lech uczestniczyła w rozmowach z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie. W spotkaniu udział wzięli również posłowie na Sejm RP z...

Pogłowie świń najniższe od 60 lat

Dane opublikowane przez GUS wskazują na głęboki spadek pogłowia świń do poziomu najniższego od 60 lat, potwierdzając skalę problemów, z którymi obecnie boryka się...

Sektor wieprzowiny nadal w dołku

Pierwszy kwartał roku nadal będzie trudny dla producentów wieprzowiny. Stopniowa poprawa sytuacji będzie obserwowana od drugiego kwartału 2016 r.- wynika z raportu Rabobank Global Pork. Analitycy Rabobank...

Polskie produkty na rynku amerykańskim?

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel spotkał się z prezesem Polsko-Amerykańskiej Rady Biznesu Erikiem Stewartem. Spotkanie zostało zorganizowane na prośbę PARB, w celu omówienia...

Wzrost sprzedaży produktów wysokomięsnych

W kategorii wędlin zauważalna jest tendencja wskazująca na wzrost popularności produktów wysokomięsnych, wytwarzanych tradycyjnymi sposobami – mówi Karolina Kawczyńska-Braciszewska, z-ca dyrektora marketingu firmy Gzella. Polski...