Strona główna Archiwum Sektor wieprzowiny nadal w dołku

Sektor wieprzowiny nadal w dołku

Pierwszy kwartał roku nadal będzie trudny dla producentów wieprzowiny. Stopniowa poprawa sytuacji będzie obserwowana od drugiego kwartału 2016 r.- wynika z raportu Rabobank Global Pork.

Analitycy Rabobank zwracają uwagę na trudną sytuację w Unii Europejskiej. Wiąże się ona m.in. z rosyjskim embargiem,w wyniku którego podaż mięsa wieprzowego zdecydowanie przewyższa popyt. Drogą do normalizacji sytuacji ma być prywatne przechowywanie wieprzowiny. Ożywienie na europejskim rynku wieprzowiny, notowane w pierwszych tygodniach 2016 roku, ulegnie odwróceniu z powodu zawieszenia dopłat do prywatnego przechowywania przez Komisję Europejską, co nastąpiło 21 stycznia.

W roku 2016 Chiny maja zwiększyć import wieprzowiny. Będzie on wspierany wysokimi cenami na rynku krajowym, dalszą redukcją stad loch, a także rygorystycznymi przepisami dotyczącymi ochrony środowiska.

Jak wskazuje Rabobank obecnie średnia cena międzynarodowa jest najniższa od 2006 roku, a to z powodu wyższego niż oczekiwany spadku cen w 2015 roku.

Źródło: Portal Spożywczy