Archiwum

Polskie Mięso na targach Food and Drink w Toronto

Polskie Mięso na targach Food&Drink Market w Toronto

W ramach realizowanej przez Związek Polskie Mięso Kampanii „Let’s Meat!” polscy producenci w dniach 8-10 kwietnia brali udział w targach Food&Drink Market Toronto. Do dyspozycji...
"Let's Meat!" na targach w Tokio

ZPM z kampanią „Let’s Meat!” na targach w Tokio!

Dzięki kampanii „Let’s Meat!” realizowanej przez Związek Polskie Mięso, polscy producenci w dniach 13-15 kwietnia mogli wziąć udział w targach Japan Meat Industry Fair...

Mięso wieprzowe wraca z magazynów na rynek

W styczniu do unijnych magazynów trafiło 90 tys. t mięsa wieprzowego w ramach tzw. prywatnego przechowywania mięsa. Agencja Rynku Rolnego zebrała wtedy wnioski na...

Czy europejska wieprzowina podbije rynki Kanady i Japonii?

Zbliżają się najważniejsze wydarzenia kampanii „Let’s Meat!” promującej europejską wieprzowinę na rynkach Japonii i Kanady – prezentacja na targach w obu krajach. Już w...

MRiRW wesprze bioasekurację

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjął decyzję o rozpoczęciu prac dotyczących określenia potrzeb producentów trzody chlewnej w kontekście ewentualnej zmiany Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich...

Niezależny klasyfikator tusz w zakładach mięsnych

Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania...

Prezes Promaru w wywiadzie dla Portalu Spożywczego

Andrzej Marchewka, prezes zarządu firmy Promar, udzielił obszernego wywiadu Portalowi Spożywczemu. Opowiedział o nowych trendach na rynku dodatków do żywności, perspektywach rozwoju produktów niszowych oraz...

Finansowanie modernizacji dla przedsiębiorstw branży mięsnej

Do końca 2016 roku firmy z sektora małych i średnich przedsiębiorstw między innymi z branży mięsnej mogą składać wnioski o finansowanie planowanych inwestycji modernizacyjnych...

USA zaakceptowały unijną regionalizację ws. ASF

Amerykańskie służby weterynaryjne (APHIS) uznały unijne decyzje dotyczące regionalizacji w zakresie afrykańskiego pomoru świń (ASF).  Regiony dotknięte chorobą obejmują obecnie niektóre obszary Estonii, Łotwy, Litwy i Polski...

Wielkanocne spotkanie branży mięsnej

W dniu 21 marca odbyło się Wielkanocne spotkanie branży mięsnej. Obecna na nim była podsekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ewa Lech.  Wiceminister poinformowała,...