Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale...
Komisja Europejska (KE) przeprowadziła ocenę funkcjonowania kontroli urzędowych w 26 państwach Unii Europejskiej (UE) w latach 2019 i 2020. Podsumowaniem działań KE było przygotowanie...
Około 88 milionów ton żywności o wartości 143 mld EUR marnuje się w Unii Europejskiej.
Jednym z narzędzi, które ma pomóc rozwiązać problem marnotrawienia żywności...
Raport Food Foresight został przygotowany przez EIT Food we współpracy z firmą doradczą Deloitte na bazie analizy makroekonomicznej, sesji eksperckich oraz wywiadów z partnerami...
W dniach 15-16 grudnia br. odbyło się posiedzenie Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (AGRIFISH), w której skład wchodzą ministrowie rolnictwa państw członkowskich UE....
15 grudnia br. Rada UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa zatwierdziła konkluzje, w których opowiedziała się za ogólnounijnym znakiem dobrostanu zwierząt.
Rada podkreśliła, że nadrzędnym celem...
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi podało najnowsze dane na temat chińskiego rynku wieprzowego. Według ministerstwa na koniec października 2020 roku udało się odbudować...