Strona główna Baza wiedzy Chiny odbudowały 88% wieprzowiny

Chiny odbudowały 88% wieprzowiny

Chiński rynek mięsa - wieprzowina

Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi podało najnowsze dane na temat chińskiego rynku wieprzowego. Według ministerstwa na  koniec października 2020 roku udało się odbudować w 88% pogłowie świń do stanu sprzed epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF).

 

Chińska wieprzowina – stan na koniec 31.10.2020

Pogłowie macior                                                  39,5 mln sztuk, r/r zmiana +32%

Pogłowie świń                                                     387 mln sztuk, r/r zmiana +27%

Moc produkcyjna w stosunku do roku 2017            88%

Nowe chlewnie oddanych do użytku w 10.2020      728 chlewni *

Koszt wyhodowania 1 świni                                  1850 CNY to,  zmiana +260 CNY

do 2017 roku sprzed ASF

 

* W 2020 roku oddano 13 tys. chlewni, a w 2019 było to 15 tys. chlewni czyli łącznie
w latach 2019-2020 oddano 28 tys. chlewni

Chiny – cena żywca i wieprzowiny

Średnia cena hurtowa za 1 kg chudej wieprzowiny w zakładzie mięsnym na dzień 9 listopada wyniosła 36,89 CNY czyli 21,02 zł.

Średnia cena za 1 kg chudej wieprzowiny w Chinach

W Chinach wyraźnie skończył się okres wzrostu cen warchlaka. Jest to skutkiem odbudowy pogłowia loch, których stado na koniec sierpnia 2020 roku liczyło 38 mln sztuk.

Cena:

Żywiec          29,85 CNY / kg czyli 17,01 PLN

Warchlak       86,38 CNY / kg czyli 49,23 PLN

Wieprzowina 47,03 CNY / kg czyli 26,80 PLN.

Średnia cena z 1 kg żywca, warchlaka, wieprzowiny w Chinach