Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi podało najnowsze dane na temat chińskiego rynku wieprzowego. Według ministerstwa na koniec października 2020 roku udało się odbudować w 88% pogłowie świń do stanu sprzed epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Chińska wieprzowina – stan na koniec 31.10.2020 Pogłowie macior 39,5 mln sztuk, r/r zmiana +32% Pogłowie świń 387 mln sztuk, r/r zmiana +27% Moc produkcyjna w stosunku do roku 2017 88% Nowe chlewnie oddanych do użytku w 10.2020 728 chlewni * Koszt wyhodowania 1 świni 1850 CNY to, zmiana +260 CNY do 2017 roku sprzed ASF
* W 2020 roku oddano 13 tys. chlewni, a w 2019 było to 15 tys. chlewni czyli łącznie |
Chiny – cena żywca i wieprzowiny
Średnia cena hurtowa za 1 kg chudej wieprzowiny w zakładzie mięsnym na dzień 9 listopada wyniosła 36,89 CNY czyli 21,02 zł.
W Chinach wyraźnie skończył się okres wzrostu cen warchlaka. Jest to skutkiem odbudowy pogłowia loch, których stado na koniec sierpnia 2020 roku liczyło 38 mln sztuk.
Cena:
Żywiec 29,85 CNY / kg czyli 17,01 PLN
Warchlak 86,38 CNY / kg czyli 49,23 PLN
Wieprzowina 47,03 CNY / kg czyli 26,80 PLN.