Uboje bydła w UE - 2022

Mięsne FAKTY Wołowe 25.07.2022

W okresie styczeń-kwiecień 2022 r. uboje bydła w Unii Europejskiej w sztukach wzrosły nieznacznie, tj. o +0,2% r/r, a w tonach obniżyły się o...
Mięso na czele eksportu produktów żywnościowych z Polski

Newsletter 25.07.2022

W okresie styczeń–maj 2022 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła poziom 17,9 mld EUR (82 mld zł), o 21,9% wyższy niż w...
Światowa produkcja wołowiny 2022

Mięsne FAKTY Wołowe 18.07.2022

Światowa produkcja wołowiny w 2022 roku praktycznie nie zmieniła się od kwietnia i wyniosła 58,7 mln ton – wynika z najnowszego okresowego raportu „Livestock...
Nazywanie roślinnych zamienników jak zwykłego mięsa zakazane we Francji

Newsletter 18.07.2022

Od 1 października tego roku we Francji nie będzie możliwe używanie nomenklatury mięsnej oraz mleczarskiej do nazywania produktów wegańskich pochodzenia roślinnego. Tego zacznie obowiązywać...
Chiński rynek wołowiny – produkcja i import

Chiński rynek wołowiny – produkcja i import

W Chinach rośnie popyt na wołowinę, a to otwiera możliwości eksportowe do tego kraju. Nie jest to jednak łatwe miejsce sprzedaży, bowiem wymaga ono...
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt

Mięsne FAKTY Wołowe 04.07.2022

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, przedłożony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt dostosowuje polskie prawo do przepisów...
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - logotyp

Newsletter 04.07.2022

Przedstawiciel Związku Polskie Mięso w Zespole do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał zarządzenie, na mocy...
Rynek wołowiny w latach 2022-2031

Perspektywy dla rynku wołowiny na lata 2022-2031

Jeśli przyjąć za cel, że na świecie ma być wyeliminowany głód (polityka Zero Głodu, ang. Zero Hunger) przy jednoczesnym zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych o...
Rząd przeznaczył 200 mln zł na innowację w żywieniu

Mięsne FAKTY Wołowe 27.06.2022

Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju Centrum zatwierdził projekt programu pn. „Program rządowy NUTRITECH - żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian...
Eksperyment prof. Agnieszki Wierzbickiej

Newsletter 27.06.2022

Niemal 150 lat temu przyszedł na świat Louise Camille Malliard – francuski lekarz i chemik, który przeszedł do historii odkrywając związki przyczynowo – skutkowe, które...