Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-lipiec 2022 roku wyniosła 25 940 mln EUR (119 655 mln zł), co...
W ocenie rolników zmiany jakie miały miejsce w II półroczu 2021 roku, jak i bieżąca (czerwiec 2022 r.) koniunktura w użytkowanych przez nich gospodarstwach...
W Chinach krajowy rynek mięsa wołowego jest zarządzany w sposób mieszany, który łączy w sobie mechanizmy wolnorynkowe oraz centralnego sterowania.
Projekt ,,Mięsne Fakty – WOŁOWE”...
W Polsce są bardzo duże możliwości do hodowli bydła, w tym szczególnie bydła mięsnego, których polscy rolnicy nie wykorzystują.
Projekt ,,Mięsne Fakty – WOŁOWE” sfinansowany...
Odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina” Copa-Cogeca oraz grupy dialogu społecznego „Wołowina” przy Komisji Europejskiej. Podczas posiedzenia zdecydowano, że grupa robocza rozpocznie prace nad...
Zdaniem większości badanych ekspertów, znakowanie produktów na froncie opakowania jest potrzebne, ale system Nutri-Score powinien być zmodyfikowany, gdyż edukacji żywieniowej nie da się zastąpić...
Pogłowie bydła w czerwcu 2022 r. liczyło 6 444,1 tys. sztuk i było wyższe o 0,7% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Zwiększenie liczebności stada...
Według wstępnych danych pogłowie świń w czerwcu 2022 r. liczyło 9611,2 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku spadek o 12,9%....
Wielu tureckich hodowców bydła ma trudności z wiązaniem końca z końcem, ponieważ koszty produkcji, zwłaszcza paszy, są rosły w szybszym tempie niż ceny za...
Jedną z barier w rozwoju trzody chlewnej jest dostęp do ziemi rolniczej. Brak możliwości zakupu ziemi przez specjalistyczne, duże gospodarstwa hodowlane uniemożliwiają rozwój nowoczesnego...