Pogłębiający się kryzys w polskiej gospodarce oraz na rynkach światowych już oddziałuje na rolnictwo oraz produkcję zwierzęcą. O ile perspektywy dla hodowli świń nie...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową na temat dobrostanu świń w gospodarstwie. Jest to pierwsza z kilku opinii na temat dobrostanu...
Po 43 latach chińskim naukowcom udało się stworzyć rasę bydła mięsnego. Nazwali ją „Xuaxi niu” (wymawiaj: hła xi nioł), czyli bydło Huaxi.
Więcej informacji w...
Ogromny odzew i zainteresowanie wywołał post Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso, opublikowany przez niego na portalu społecznościowym Twitter, a dotyczącym zaprzestania produkcji nawozów...
Uchwalona 27 listopada 2019 r. tzw. dyrektywa Omnibus przewiduje wprowadzenie licznych zmian w unijnym prawie ochrony konsumentów. Przepisy dyrektywy, a w ślad za nimi...
Proponowane przez Komisję Europejską rozwiązania zawarte w strategii „Od pola do stołu” w kompleksowy sposób zmieniają rynek żywnościowy w UE. Nie jest to jednak...
W dniu 10 sierpnia 2022 roku delegacja przedstawicieli Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej odwiedziła polski zakład mięsa wołowego oraz gospodarstwo utrzymujące bydło.
Więcej informacji w naszym...
Prawie połowa Europejczyków deklaruje, że znacznie ograniczyła spożycie mięsa, a prawie 40 proc. zamierza spożywać go mniej w najbliższej przyszłości – wynika z badania Smart Protein....
Wszyscy przedsiębiorcy w Polsce, według nowego unijnego prawa, są zobowiązani do przestrzegania nowych obowiązków informacyjnych związanych z obniżką cen.
Projekt ,,Mięsne Fakty – WOŁOWE” sfinansowany...
Działalność CSR i ESG to wciąż słabo znane zagadnienie dla wielu firm. Nawet jeśli przedsiębiorstwa realizują inicjatywy z tego obszaru, bywają one niepoparte strategią, a...