kryzys na globalnych rynkach a produkcja wołowa w Polsce

Mięsne FAKTY Wołowe 05.09.2022

Pogłębiający się kryzys w polskiej gospodarce oraz na rynkach światowych już oddziałuje na rolnictwo oraz produkcję zwierzęcą. O ile perspektywy dla hodowli świń nie...
EFSA o dobrostanie świń w gospodarstwie

Newsletter 05.09.2022

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową na temat dobrostanu świń w gospodarstwie. Jest to pierwsza z kilku opinii na temat dobrostanu...
Huaxi - nowy gatunek bydła

Mięsne FAKTY Wołowe 29.08.2022

Po 43 latach chińskim naukowcom udało się stworzyć rasę bydła mięsnego. Nazwali ją „Xuaxi niu” (wymawiaj: hła xi nioł), czyli bydło Huaxi. Więcej informacji w...
Tweet prezesa Związku Polskie Mięso

Newsletter 29.08.2022

Ogromny odzew i zainteresowanie wywołał post Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso, opublikowany przez niego na portalu społecznościowym Twitter, a dotyczącym zaprzestania produkcji nawozów...
Dyrektywa Omnnibus - ceny

Mięsne FAKTY Wołowe 22.08.2022

Uchwalona 27 listopada 2019 r. tzw. dyrektywa Omnibus przewiduje wprowadzenie licznych zmian w unijnym prawie ochrony konsumentów. Przepisy dyrektywy, a w ślad za nimi...
Podsumowanie strategii "Od pola do stołu"

Newsletter 22.08.2022

Proponowane przez Komisję Europejską rozwiązania zawarte w strategii „Od pola do stołu” w kompleksowy sposób zmieniają rynek żywnościowy w UE. Nie jest to jednak...
Chińczycy odwiedzają polski zakład mięsa wołowego

Mięsne FAKTY Wołowe 16.08.2022

W dniu 10 sierpnia 2022 roku delegacja przedstawicieli Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej odwiedziła polski zakład mięsa wołowego oraz gospodarstwo utrzymujące bydło. Więcej informacji w naszym...
Jedzenie mięsa - trendy wśród Europejczyków i Polaków

Newsletter 16.08.2022

Prawie połowa Europejczyków deklaruje, że znacznie ograniczyła spożycie mięsa, a prawie 40 proc. zamierza spożywać go mniej w najbliższej przyszłości – wynika z badania Smart Protein....

Promocja cenowa wołowiny według nowych zasad dyrektywy Omnibus

Wszyscy przedsiębiorcy w Polsce, według nowego unijnego prawa, są zobowiązani do przestrzegania nowych obowiązków informacyjnych związanych z obniżką cen. Projekt ,,Mięsne Fakty – WOŁOWE” sfinansowany...
znaczenie dyrektywy CSRD

Newsletter 8.08.2022

Działalność CSR i ESG to wciąż słabo znane zagadnienie dla wielu firm. Nawet jeśli przedsiębiorstwa realizują inicjatywy z tego obszaru, bywają one niepoparte strategią, a...