Archiwum

Rozszerzenie strefy ochronnej ws. ASF

2 marca powiększy się w Podlaskiem strefa ochronna wyznaczona w związku z ASF - afrykańskim pomorem świń - potwierdziły we wtorek służby weterynaryjne. Do...

Turcja zwiększa bezcłowy import mięsa

Rząd Turcji podjął decyzję zezwalającą na zwiększenie bezcłowego importu mięsa przez Państwową Agencję Mięsa i Mleka w Turcji. "Rząd podpisał decyzję zezwalającą na zwiększenie importu...

Branża mięsna gotowa na Wielkanoc!

Świąteczna gorączka w firmach mięsnych to około trzy tygodnie wytężonej pracy – gromadzenie zapasów surowców, ostatnie ustalenia dotyczące dystrybucji i zamówień. W zasadzie wszystko...

Zapytanie ofertowe – Stawiam na wieprzowinę

Związek Polskie Mięso publikuje zapytanie ofertowe na realizację działania Stawiam na wieprzowinę.    Pobierz zapytanie ofertowe: PDF  

Działania KE dotyczące kryzysu

Komisja Europejska ma w marcu odpowiedzieć na postulaty państw członkowskich dotyczące rozwiązania kryzysu na rynku mleka i mięsa wieprzowego - poinformował w poniedziałek w...

Branża mięsna na szlaku innowacji

Polacy coraz częściej sięgają po produkty premium. 42 proc. jest w stanie zapłacić o kilka procent więcej za mięso czy wędliny wysokiej jakości –...

Komunikat GLW w sprawie ASF

Główny Lekarz Weterynarii informuje, iż w okresie 3.02. – 9.02.2016 r. nie stwierdzono nowych przypadków ASF u dzików, jak również ognisk tej choroby u...

Konferencja branży mięsnej – 09-10.03

W dniach 09-10.03 w Hotelu Zamek Ryn, odbędzie się druga edycja konferencji organizowanej przez Związek Polskie Mięso pt. „Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz...

Konferencja ministerialna nt. antybiotykooporności

Podsekretarz stanu Ewa Lech przewodniczyła polskiej delegacji na odbywające się w dniach 9-10 lutego 2016 roku w Amsterdamie spotkanie europejskich ministrów: rolnictwa i zdrowia,...

Niewielki spadek eksportu drobiu

Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do listopada 2015 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,28 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu...