Dzięki technice PCR możliwe jest wykrycie DNA charakterystycznego dla określonego rodzaju mięsa. Metodę tą stosuje IJHARS. Na jej podstawie można zidentyfikować rzeczywisty skład danego wyrobu i wykryć ewentualne zafałszowania polegające na zastąpieniu w składzie wyrobu mięsa droższego surowcem o niższej cenie.
Ta niezwykle czuła technika pozwala na wykrycie nawet śladowych ilości ,,obcego” DNA. To stwarza mozliwość błędnej diagnozy, bo ,,obce” DNA mogło dostać się do wyrobu w sposób niezamierzonych, np. na skutek zanieczyszczeń linii technologicznej.
Aby jednoznacznie stwierdzić czy dany surowiec jest tylko zanieczyszczeniem śladowym czy też został dodany do produktu w celu zafałszowania można wykonać analizę Real Time PCR. Metodę opracowało i wdrożyło Laboratorium Specjalistyczne GIJHARS w Kielcach w 2011 rok. Real Time PCR pozwalana na ilościowe oznaczenie wykrytego surowca.
Więcej na: link
Źródło: IJHARS