Oddajemy w Państwa ręce kolejny numer naszego kwartalnika „Polskie Mięso.
W gazecie zwracamy uwagę, że dotychczasowe plany rozwoju sektora wieprzowego w Polsce stały się w dużej mierze nieaktualne wskutek m.in. wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF), który w ciągu czterech lat zmienił cały polski rynek hodowli świń i produkcji wieprzowiny oraz potencjał eksportowy. Jaki pomysł na sektor wieprzowy ma branża porozmawialiśmy z Witoldem Choińskim, prezesem zarządu Związku Polskie Mięso, inicjatorem opracowania dla niej nowej strategii.
W tym numerze również prezentacja kluczowych wyzwań, na których w najbliższych latach musi się skupić sektor wołowy, jeśli chce odwrócić niekorzystny trend i zacząć zdobywać rynek krajowy oraz rynki zagraniczne.
Choć na Filipinach nie ma polskiego przedstawicielstwa dyplomatycznego, to ten rynek jest postrzegany przez polską branżę mięsną jako bardzo atrakcyjny. Prezentujemy rynek oraz przedstawimy krok po kroku, jak wejść na niego ze swoimi produktami.
Na rynku żywnościowym pojawiają się nowe oferty produktowe, które są odpowiedzią na potrzeby konsumentów. Jednym z nich jest tzw. mięso funkcjonalne. Ekspert wyjaśnia, co zrobić, aby wieprzowina miała funkcjonalną jakość.
Nowym trendom na rynku produkcji żywności w tym mięsa wyszło również Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, które chce wprowadzić do kodeksu spółek handlowych prostą spółkę akcyjną, która jest przeznaczona na rozwijanie działań innowacyjnych.
Afrykański pomór świń w Polsce systematycznie rozprzestrzenia się za sprawą dzików. Rolnicy oraz wiele osób z branży mięsnej zarzuca myśliwym, że nie realizują sanitarnego odstrzału dzików. Czy myśliwi rzeczywiście chcą pomóc branży wieprzowej zapytaliśmy o to Piotra Jenocha, przewodniczącego Zarządu Głównego Polskiego Związku Łowieckiego, Łowczego Krajowego.
Z medialnych informacji wynika, że pomysł wprowadzenia zakazu uboju religijnego na jakiś czas spadł z harmonogramu wykazu prac legislacyjnych sejmu. Cieszyć się jeszcze nie można, ale warto poznać argumenty, które ten zakaz dezawuują, a którymi warto posługiwać się w dyskusji z decydentami oraz opinią publiczną.
Czy metoda ekstensywna hodowli bydła mięsnego w Polsce jest opłacalna i ma przyszłość? Nierolnik zajął się taką hodowlą i opowiedział nam, co jej przeszkadza oraz jaki widzi w tym potencjał.
W dziale Z działalności Związku znajdą Państwo informacje o sukcesach Związku oraz działaniach, jakie podjął, by wypromować polską wieprzowinę, wołowinę oraz drób.
Szczególnej uwadze polecamy nowości legislacyjne. W prawie unijnym oraz polskim pojawiło się wiele aktów prawnych, które dotyczą ścisłej działalności branży mięsnej oraz w ogóle działalności gospodarczej.
Link do gazety: