Strona główna Archiwum Związek Polskie Mięso koordynatorem kontroli tajwańskich w polskich zakładach mięsa wieprzowego

Związek Polskie Mięso koordynatorem kontroli tajwańskich w polskich zakładach mięsa wieprzowego

W dniach 8 – 19 października 2012 r. odbyła się kontrola władz właściwych Tajwanu w polskich zakładach sektora mięsa wieprzowego. Koordynatorem tego wydarzenia był Związek Polskie Mięso. W skład delegacji tajwańskiej weszło 3 przedstawicieli służb weterynaryjnych BAPHIQ (Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine, Council of Agriculture) oraz 3 przedstawicieli Administracji ds. Żywności i Leków FDA (Food and Drug Administration, Department of Health).

Podczas wizyty inspektorzy: skontrolowali 8 zakładów mięsa wieprzowego (w tym rzeźnie i zakłady rozbioru oraz przetwórstwa); wzięli udział w 2 spotkaniach z przedstawicielami Głównego Inspektoratu Weterynarii, wojewódzkich inspektoratów weterynarii, Inspekcji Sanitarnej oraz przedstawicielami polskich związków branżowych, które miały na celu omówienie kwestii związanych z systemem nadzoru nad produkcją i dystrybucją produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce; odwiedzili laboratorium referencyjne PIW-PIB w Puławach; odwiedzili Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Szczecinie (w tym Zakład Higieny Weterynaryjnej) oraz Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Szczecinie. Szczegółowy raport z ww. kontroli zostanie przekazany wg. obietnic strony Tajwańskiej, w ciągu najbliższych 3 miesięcy.

Źródło: GIW, ZPM