Poniżej niektóre z bieżących informacji mediowych w temacie mięsa:
1. Badania Uniwersytetu Południowej Kalifornii pokazują związek między dietą bogatą w białko a ryzykiem zachorowania na raka. Badanie odbyło się na grupie 6400 Amerykanów powyżej 18 r.ż. Jednak niektórzy brytyjscy eksperci kwestionowali ustalenia, twierdząc, że najlepszy sposób uniknięcia zachorowania na raka to nie palić tytoniu, zachować prawidłową wagę, pozostać aktywnym fizycznie i pić alkohol z umiarem. Wnioski zostały opublikowane dzisiaj w większości krajowych gazet, choć większość nie wyróżniła ich.
Stanowisko brytyjskiego przemysłu: Menedżer żywienia BPEX / EBLEX Maureen Strong powiedziała:
„Cukrzyca i rak są złożonymi stanami, które nie są wywoływane przez pojedyncze artykuły spożywcze lub składniki odżywcze. Często wiele lat, jeśli nie dekad zajmuje im, by się rozwinąć. Wynik jednego badania obserwacyjnego nie zmieni porad dietetycznych lub rekomendacji.”
„Naukowcy muszą być ostrożni w interpretacji wyników z tego typu badań i odpowiedzialni podczas podawania ich do publicznej wiadomości. Chociaż można zidentyfikować związki statystyczne to nie dowodzi związku przyczynowego.”
„Główne czynniki ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym raka, są dobrze znane. Są to: otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu. Ryzyko nie może być przypisane do jednego konkretnego artykułu spożywczego lub składników odżywczych, a twierdzenie inaczej jest bardzo mylące i nieprzydatne w promocji wiadomości opartych na spójnych dowodach.”
Media:
UK:
Dieta bogata w białko „równie szkodliwa dla zdrowia jak palenie” – 14/03/2014 -Telegraph
Dieta bogata w mięso, jaja i nabiał może być tak samo szkodliwa dla zdrowia jak palenie – 03.05.2014 – The Guardian
Jedzenie zbyt dużej ilości mięsa i jaj jest „równie złe, jak palenie ” , twierdzą naukowcy – 03/04/2014 – The Independent
Francja:
Uwaga na dietę proteinową, jest tak samo szkodliwa, jak palenie – 03/05/2014 – Europe 1
2. Strona poświęcona miłośnikom wołowiny we Francji.
Ten portal społecznościowy umożliwia smakoszom mięsa spotykanie się i smakowanie mięsa. Jedynie smakosze wołowiny są zaproszeni by zarejestrować się na portalu. Wystarczy określić się, czy wolisz konsumpcję, czy raczej gotowanie.