Strona główna Archiwum Wzrost produkcji wołowiny w Turcji o ponad 15%

Wzrost produkcji wołowiny w Turcji o ponad 15%

Z najnowszego opracowania Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w 2016 r. światowa produkcja wołowiny wyniosła 60,5 mln ton i była o 1,2% większa niż rok wcześniej.Wzrost produkcji odnotowały niemal wszystkie kraje będące dotychczas liderami w produkcji tego mięsa. Największy wzrost w ujęciu rok do roku (2015 do 2016) odnotowała Turcja, w której produkcja zwiększyła się o 15,4%! W Stanach Zjednoczonych produkcja wołowiny zwiększyła się o 6,3%, w Chinach o 4,5%, w Indiach o 2,4%, w Meksyku o 1,6%, w Pakistanie o 2,3%, zaś w Unii Europejskiej o 2,8%. Największy spadek odnotowała zaś Australia – o 16,6%.