Strona główna Archiwum Wzrost produkcji polskiego przemysłu mięsnego

Wzrost produkcji polskiego przemysłu mięsnego

Według danych GUS pierwsze półrocze bieżącego roku przyniosło dalszy, dość wyraźny wzrost produkcji polskiego przemysłu mięsnego. Na wzrost wskazują dane dotyczące wyników produkcji największych przedsiębiorstw z branży mięsnej, czyli zatrudniających więcej niż 49 pracowników. Ubój trzody chlewnej w takich podmiotach wzrósł w tym czasie o blisko 7 proc. w porównaniu z zeszłym rokiem, natomiast produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego aż o ok. 15 proc.

Głównym czynnikiem wzrostu produkcji mięsnej w minionym półroczu był, podobnie jak w poprzednich latach, dynamicznie rosnący eksport. O tym, że polscy producenci coraz śmielej rozpychają się nawet na największych i najbardziej wymagających rynkach Europy Zachodniej świadczy fakt, iż w okresie styczeń-kwiecień wolumen eksportu mięsa (bez względu na gatunek) do państw UE-15 wzrósł aż o ok. 10 proc. Korzystna z punktu widzenia ryzyka działalności jest także silna dywersyfikacja kierunków sprzedaży zagranicznej. Państw, w których działają polscy producenci, stale zresztą przybywa, gdyż przy wsparciu różnych programów rządowych zwiększają oni swoje wydatki na promocję i wkraczają na kolejne rynki krajów rozwijających się.

Źródło: Wiadomości Handlowe