„Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2012
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu, dawniej Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego zorganizował po raz trzydziesty siódmy KONKURS pod tytułem „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2012.
KONKURS WIOSNA 2012 obejmował następujące grupy wędliny: kiełbasy (z wyłączeniem kiełbas suchych i podsuszanych), produkty blokowe (drobno, średnio i grubo rozdrobnione, rolady), wędliny podrobowe (wątrobianki, pasztetowe, kiszki, salcesony), mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne (w tym dania gotowe), galarety mięsne i mięsno-warzywne, konserwy pasteryzowane i sterylizowane (mięsne, drobiowe, podrobowe) w ilości 134 próbek zgłoszonych z 37 firm. Ocenę konkursową przeprowadzono w dniach 15 i 16 marca br. w Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie.
Przedmiotem oceny były następujące mięsa kulinarne i produkty mięsne:
- 59 szt. próbek kiełbas, w tym: 16 szt. kiełbas homogenizowanych, 6 szt. kiełbas drobno rozdrobnionych, 31 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych, 6 szt. kiełbas grubo rozdrobnionych,
- 12 szt. próbek produktów blokowych, w tym: 4 szt. produktów blokowych średnio rozdrobnionych, 4 szt. produktów blokowych grubo rozdrobnionych, 1 szt. studzieniny, 3 szt. produktów blokowych,
- 13 szt. próbek wędlin podrobowych, w tym: 4 szt. salcesonów, 5 szt. pasztetowych, 4 szt. kiszek,
- 43 szt. próbek wyrobów garmażeryjnych i garmażeryjnych kulinarnych, w tym: 14 szt. mięs kulinarnych, 3 szt. mięs mielonych, 2 szt. flaków, 1 szt. gulaszu, 5 szt. zup, 2 szt. pieczeni, 4 szt. pasztetów, 3 szt. zestawów obiadowych, 2 szt. pierogów i 7 szt. innych produktów,
- 7 szt. konserw sterylizowanych.
Dyplomy otrzymały m.in. Firmy zrzeszone w Związku Polskie Mięso:
Zakłady Mięsne PAMSO S.A. w Pabianicach za sortymenty: kiełbasa podwawelska, pasztet wiejskie smaki, kiełbasa parówkowa, kiełbasa piwna, pierogi z mięsem.
Zakłady Mięsne „Łmeat- Łuków” S.A. w Łukowie za sortymenty: przekąska tatarska, mięso z czosnkiem w galarecie, mięso z łopatki w galarecie, boczek plastry w galarecie.
Grupa ANIMEX S.A. Oddział w Starachowicach za sortymenty: luksusowa przekąska wędzona Krakus, kiełbasa biała surowa, szynka blok.
Grupa ANIMEX S.A. Oddział w Morlinach za sortymenty: Berlinki Viva, Gawroszki z serem i bekonem.
AGRO-HANDEL Sp. z o.o. w Mościszkach za sortymenty: kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, kiełbasa jak za Gierka.
Zakłady Mięsne „OLEWNIK – BIS” Sp. z o.o. w Świerczynku za pasztet z gęsiną ze starej wędzarni.
Nagrodzone produkty w Konkursie mogą być znakowane znakiem towarowym „Produkty najwyższej jakości” WIOSNA 2012.