Strona główna Archiwum „Wybieram WIEPRZOWINĘ” w Warszawie!

„Wybieram WIEPRZOWINĘ” w Warszawie!

"Wybieram WIEPRZOWINĘ" w Warszawie!

Kolejne spotkanie z młodzieżą z serii szkoleń gastronomicznych „Wybieram WIEPRZOWINĘ” miało miejsce w piątek, 18 marca, w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie. Okazję do wygłoszenia krótkiej prelekcji nt. systemu jakości wieprzowiny PQS miał prezes ZPM Witold Choiński. W części teoretycznej opowiedział uczniom o zasadach funkcjonowania systemu PQS.

Oprócz tego uczniowie mogli zapoznać się z:

  • tradycyjnymi metodami obróbki wieprzowiny
  • nowoczesnymi technikami gotowania: sous vide, espuma, wędzenie
  • marynowaniem wieprzowiny
  • kompozycjami smakowymi oraz stylizacją żywności
  • niekonwencjonalnymi metody serwowania dań
  • degustacją przygotowanych potraw

Gratulacje oraz upominki młodym adeptom sztuki kulinarnej wręczyła dyrektor ZPM Katarzyna Oponowicz.

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją: