Strona główna Archiwum Walne zebranie Związku Polskie Mięso

Walne zebranie Związku Polskie Mięso

W dniu 13 czerwca odbyło się Sprawozdawczo – Wyborcze Walne zebranie Członków Związku Polskie Mięso. W czasie spotkania prezes  Związku Polskie Mięso – Witold Choiński podsumował działalność Związku Polskie Mięso za rok 2011.

Jednym z największych osiągnięć Związku Polskie Mięso w roku 2011 było wpisanie Kiełbasy Myśliwskiej, Kiełbasy Jałowcowej oraz Kabanosów na unijną listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. To Związek zgłosił wniosek do KE o rejestrację ww. wyrobów.

Kolejną ważną sprawą zainicjowaną i doprowadzoną do finału przez Związek Polskie Mięso było obniżenie stawek za badania na BSE.

W ubiegłym roku Związek organizował wspólne stoisko na targach Grune Woche, które były realizowane w ramach polskiej prezydencji. Targi te okazały się sukcesem. Podobnie jak te organizowane we wrześniu w Poznaniu – Polagra, na których Związek zorganizował stoisko ,,MIĘSO Z POLSKI” do prezentacji swoich firm członkowskich.

W ciągu całego 2011 roku trwała również kampania PQS, w ramach której realizowana jest kampania TV spotowa, internetowa, mega formatowa, transitowa, prasowa konsumencka i branżowa oraz kampania na backligtach.

W związku z realizacją kampanii PQS, w roku ubiegłym Związek rozpoczął też kolejny nowy projekt: ,,Działania promocyjne związane z systemem PQS w punktach sprzedaży bezpośredniej”. Obejmują one mięso wieprzowe (świeże, schłodzone lub mrożone) wyprodukowane zgodnie z krajowym systemem jakości Pork Quality System.

Związek Polskie Mięso jest też uczestnikiem projektu ,,BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego”, który jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Celem projektu jest kompleksowe opracowanie technologii wytwarzania produktów (surowców i przetworów) spożywczych pochodzenia zwierzęcego o optymalnej wartości odżywczej i prozdrowotnej, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej.

W czasie Sprawozdawczo – Wyborczego Walnego Zebrania wybrano nowy skład Rady Związku Polskie Mięso. Członkami Rady ZPM zostali:

  • Aherme Jerome
  • Brodawka Jan
  • Duda Maciej
  • Kowalkowski Waldemar
  • Krzyżanowski Jarosław
  • Marchewka Andrzej
  • Marchlewski Janusz
  • Miler Roman
  • Miszczuk Bogusław
  • Mróz Wojciech
  • Nosek Grzegorz
  • Nowak Joachim
  • Olewnik – Mikołajewska Anna
  • Opatowski Waldemar
  • Pawelczak Andrzej
  • Skiba Andrzej
  • Smolarek Ryszard
  • Sobiech Ryszard
  • Zakrzewski Dariusz

Przewodniczącym Rady Związku Polskie Mięso został p. Jerzy Rey.

Nowym Władzom Związku Polskie Mięso serdecznie gratulujemy.