Zapraszamy na VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu, gdzie będzie można odwiedzić stoisko PQS.
Więcej informacji poniżej…
http://www.ofds.pl/pl/dobre-smaki-2013/item/226-pqs-zyskaj-pewnosc
Planowany harmonogram organizacji 17 sierpnia (sobota)
11:00 – 12:30 pokaz kulinarny w namiocie z degustacją
13:00 – 13:30 pokaz kulinarny na scenie
14:00 – 14:30 pokaz kulinarny na scenie
15:00 – 15:45 warsztaty kulinarne dla dzieci z rodzicami w namiocie
16:00 – 17:30 pokaz kulinarny w namiocie z degustacją
17:30 – 18:15 warsztaty kulinarne dla dzieci z rodzicami w namiocie
Planowany harmonogram organizacji 18 sierpnia (niedziela)
12:30 – 14:00 pokaz kulinarny w namiocie z degustacją
15:00 – 15:45 warsztaty kulinarne dla dzieci z rodzicami w namiocie
16:00 – 17:30 pokaz kulinarny w namiocie z degustacją
17:30 – 18:15 warsztaty kulinarne dla dzieci z rodzicami w namiocie
Pokazy kulinarne połączone z degustacją przygotowanych potraw. Kucharz przygotowuje potrawę na żywo oraz po zakończeniu pokazu degustacja potrawy która była przygotowywana przez kucharza (mini porcje cateringowe zostaną przygotowane wcześniej i dostarczone na stoisko). Łącznie 1200 porcji degustacyjnych w ciągu dwóch dni wystawienniczych 17 i 18 sierpnia.
Kucharzem ekspertem prowadzącym pokazy jest Marcin Budynek.
W ciągu dnia zostaną przygotowane dwie potrawy:
- Polędwiczka wieprzowa smażona ze szparagami z dodatkiem salsy truskawkowej
- Karkówka duszona ze śliwką w czerwonym winie podana z kremem pietruszkowym i smażonym rabarbarem
Warsztaty kulinarne dla dzieci z rodzicami:
- Przygotowane trzy stanowiska wraz ze sprzętem do przygotowania potraw.
- Rozpoczęcie warsztatów. Krótka prelekcja i wspólna rozmowa na temat wybranych produktów, dań oraz tematu warsztatów.
- Osoby biorące udział w warsztatach podchodzą do swoich stanowisk pracy (stoły na których ustawione są sprzęty oraz pudełka z produktami spożywczymi). Uczestnicy warsztatów zostaną podzieleni na równe grupy i mają określony czas na przygotowanie dań według przepisów, z zastosowaniem podanych produktów. Pod czujnym okiem kucharza, uczestnicy warsztatów przygotowują potrawy. Podczas całej zabawy kucharz pomaga w gotowaniu, opowiada o nowościach kulinarnych, podpowiada jak łączyć składniki i techniki gotowania.
- Hostessy będą przed warsztatami pozyskiwały rodziny do wspólnej zabawy.
- Warsztaty kulinarne będą trwały 2 x po 45 minut.
- Głównym prowadzącym warsztaty będzie kucharz Marcin Budynek oraz dodatkowo przy każdym stoisku będzie opiekun – kucharz.
- Każda z rodzin biorących udział w warsztatach otrzyma fartuchy kulinarne.
Materiały promocyjne w namiocie:
- Gadżety: baloniki, świnka skarbonka, kolorowanka, puzzle
- Materiały edukacyjne: broszura z przepisami.
Na scenie głównej
Wystąpienia w postaci dwóch krótkich pokazów kulinarnych – live cooking (do 30 minut), przygotowanie przez kucharza Marcina Budynka, na żywo potraw. Przed pokazem zostanie ustawiony na scenie stół wraz z potrzebnym sprzętem do przygotowania potrwa i po pokazie zabrany. Kucharz na żywo przygotowuje potrawę, zapraszając osobę w widowni do pomocy. Osoba z widowni otrzymuje fartuch kulinarny.
Dania:
- Polędwiczka w sosie gorgonzola ze szpinakiem ,suszonymi pomidorami i truskawkami.
- Schab duszony w sosie musztardowym z dodatkiem czerwonego wina i kiszonych ogórków podany z kurkami.