Wychodząc naprzeciw rozwijającym się wciąż trendom w zakresie kulinariów, Związek Polskie Mięso postanowił stworzyć okazję do spotkania i współpracy dziennikarzy z całej Polski – mediów life stylowych, poradników, mediów informacyjnych oraz branżowych, organizując po raz trzeci wydarzenie „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!”. Tegoroczne spotkanie odbyło się w dniach 3-5 kwietnia w Hotelu Herbarium w Chomiąży Szlacheckiej, a jedną z najważniejszych atrakcji była wizyta w zakładzie produkcji mięsa wołowego Sokołów S.A. w Kole.
Projekt promocyjno-informacyjny stworzony przez Związek Polskie Mięso, to cieszące się niesłabnącym zainteresowaniem wydarzenie, które pozwala przybliżyć najistotniejsze zagadnienia związane z produkcją polskiej wołowiny. W tym roku hasłem przewodnim wydarzenia było GRILLOWANIE!
Pierwszy dzień spotkania rozpoczął się uroczystą, pięciodaniową kolacją przygotowaną przez szefa kuchni Marcina Budynka, specjalizującego się w daniach mięsnych, który na początek podał gościom przystawkę zimną w postaci wołowego tatara, marynowanej wołowiny w ziołach ogrodowych oraz policzka wołowego w jabłkowej emulsji. Następnie do degustacji zaserwowana została przystawka ciepła w postaci pieczonego mostku, sosu bearnaise i zielonych szparagów. Kolejnym, smakowitym punktem kolacji był bulion z długo pieczonym ozorkiem wołowym oraz domowym ravioli, podany w oryginalny sposób. Daniem głównym wieczoru była pieczona polędwica, młode warzywa z ogrodowym pesto, mikro ziołami i demi glas z czerwonym winem. Na deser zaś goście otrzymali czekoladową delicję ze skórką pomarańczową. Oryginalna kolacja miała na celu zaprezentowanie szerokich możliwości wykorzystania polskiej wołowiny i wydobycia jej unikalnego smaku, co udało się dzięki przygotowaniu potraw inspirowanych kuchnią azjatycką, jak i dań typowo polskich.
Kolejny dzień „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!” upłynął pod znakiem zdrowej rywalizacji i merytorycznej wiedzy. Redaktorzy uczestniczący w wydarzeniu wzięli bowiem udział w drugiej edycji kulinarnego konkursu Meat Master, walcząc o tytuł Mistrza Grillowania! Profesjonalna oprawa oraz wymagające jury, w którym zasiedli: krytyk kulinarny Maciej Nowak, Katarzyna Oponowicz dyrektor Związku Polskie Mięso, Wojciech Kozłowski – autorytet w kwestii ziół i marynat oraz Dominik Moskalenko – uznany szef kuchni, stworzyło wyjątkową okazję nie tylko do prawdziwej rywalizacji, ale również realnego poznania jakości polskiego mięsa wołowego i sposobów jego przygotowania! Spośród dziesięciu drużyn jury wyłoniło zwycięzców konkursu. I miejsce zajęły Monika Jankowska-Kapica (magazyn Kuchnia) oraz Agnieszka Domańska (Poradnik Domowy/Przyjaciółka/Pani Domu), w nagrodę otrzymując elektryczne grille. II miejscem musiała zadowolić się drużyna w składzie: Jolanta Wilczak (Gospodarka Mięsna), Anna Wysoczańska (PAP), Tadeusz Wojciechowski (Bezpieczeństwo i Higiena Żywności), a każdy członek zespołu otrzymał zestaw akcesoriów kuchennych marki Fiskars. Miejsce III zajęli Anna Guttman (Magazyn Zdrowie) oraz Przemysław Bociąga (blogger, http://smaknabyty.pl/), wygrywając warsztaty kulinarne w Akademii Smaku Sokołów. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni kulinarnymi upominkami, a konkurs z dużą dawką humoru poprowadził szef kuchni Marcin Budynek.
Po chwili odpoczynku oraz regeneracyjnym lunchu w restauracji hotelu, przyszedł czas na mini konferencję, w której panelu eksperckim zasiedli: prof. dr hab. Andrzej Kowalski – dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który zaprezentował zagadnienia dotyczące rynku wołowiny w Polsce, Europie i na świecie; Wojciech Kozłowski – ekspert w zakresie ziół i marynat, który wygłosił prelekcję na temat udoskonalania dań z mięsa wołowego świeżymi ziołami oraz Dominik Moskalenko – kulinarny mistrz wołowiny, który zaprezentował jej najistotniejsze walory. Wspomniani eksperci służyli gościom swoją wiedzą, odpowiadając na wszystkie, nawet najtrudniejsze pytania dziennikarzy.
Podsumowaniem dnia była wspólna grillowa biesiada w chacie na wodzie, w czasie której dziennikarze mogli spróbować wołowych burgerów, steków oraz szpiku – wszystko to z polskiego mięsa! Na zakończenie spotkania każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom, wręczony przez Prezesa Związku Polskie Mięso Witolda Choińskiego.
Trzeci dzień wydarzenia „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!” w całości poświęcony został na odwiedziny w zakładzie produkcji mięsa wołowego Sokołów S.A. w Kole. Dzięki zaangażowaniu dyrektora oddziału Pawła Nowaka, który posiada głęboką wiedzę z zakresu mięsa wołowego, zaproszeni przedstawiciele mediów mogli zapoznać się z informacjami na temat całego przedsiębiorstwa Sokołów S.A., a także na własne oczy zobaczyć proces rozbioru półtuszy wołowej. Oprócz tego goście mogli obejrzeć dojrzewalnię wołowiny – pomieszczenie, które najczęściej nie jest udostępniane zwiedzającym, a jednocześnie robi ogromne wrażenie. Na koniec, dziennikarze zostali zaproszeni na lunch, podczas którego mogli zdegustować oraz poczuć smak steków sezonowanych na sucho i mokro.
Wydarzenie przygotowane przez Związek Polskie Mięso było doskonałą okazją do przeprowadzenia interesujących rozmów, wymiany poglądów oraz informacji dotyczących branży mięsnej w Polsce. Ponadto, miało na celu kompleksową edukację dziennikarzy – zaprezentowanie różnic pomiędzy poszczególnymi sposobami obróbki wołowiny, a także podkreślenie jej wyjątkowej jakości i smaku.
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją: