Strona główna Archiwum Rynek chillijski otwarty na polskie produkty wieprzowe i wołowe

Rynek chillijski otwarty na polskie produkty wieprzowe i wołowe

Polska znalazła się w gronie trzech państw członkowskich UE dopuszczonych do eksportu przetworzonych produktów z mięsa wołowego na rynek Chile.

Rozpoczęcie eksportu możliwe jest po pozytywnym rozpatrzeniu formularza aplikacyjnego zakładu przez chilijskie służby weterynaryjne. Wzór formularza dostępny jest u powiatowego lekarza weterynarii, podobnie jak wzór świadectwa zdrowia dostępny w systemie TRACES.
Ten wzór świadectwa zdrowia może towarzyszyć przesyłkom przetworzonych produktów z mięsa wieprzowego. Zakłady, które uzyskały już zatwierdzenie strony chilijskiej mogą rozpocząć eksport.
W przypadku nowych zgłoszeń, konieczne jest wypełnienie formularza dostępnego u powiatowego lekarza weterynarii w celu uzyskania zatwierdzenia władz weterynaryjnych Chile.

Źródło: MRiRW