Strona główna Aktualności Prezes Związku Polskie Mięso na spotkaniu z ministrem Pudą w sprawie aktualnej sytuacji na rynku wieprzowiny

Prezes Związku Polskie Mięso na spotkaniu z ministrem Pudą w sprawie aktualnej sytuacji na rynku wieprzowiny

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami związków reprezentujących sektor przetwórstwa mięsa. Rozmowy dotyczyły bieżącej, trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny oraz podjętych i planowanych działań mających na celu jej poprawę.

Minister poinformował o podejmowanych na forum Unii Europejskiej staraniach o pilne uruchomienie interwencji rynkowej w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny i przyznanie pomocy dla producentów świń.

Przedstawił również informację o realizowanych w ramach pomocy państwa instrumentach finansowego wsparcia producentów, a także działaniach podjętych
w ostatnim czasie w ramach zwalczania afrykańskiego pomoru świń.

Minister Grzegorz Puda zwrócił się do przedstawicieli sektora mięsa o uwzględnienie
w podejmowanych decyzjach biznesowych, w szczególności dotyczących zaopatrzenia
w surowiec, długookresowych konsekwencji dla funkcjonowania i możliwości rozwoju krajowego rynku wieprzowiny.

Minister zapowiedział prowadzenie dalszych działań celem poprawy bieżącej sytuacji. Wyraził także gotowość włączenia w prace nad przyszłym Planem strategicznym WPR zgłoszonych propozycji, zmierzających do poprawy konkurencyjności krajowego sektora produkcji zwierzęcej.

Źródło i foto: MRIRW