Strona główna Aktualności premiera raportu ,,WIEPRZOWINA – NOWA PERSPEKTYWA”

premiera raportu ,,WIEPRZOWINA – NOWA PERSPEKTYWA”

Podczas tegorocznego Europejskiego Forum Przyszłości, odbywa się premiera raportu „WIEPRZOWINA – NOWA PERSPEKTYWA”.

Raport zawiera siedem analiz naukowych z czterech obszarów tematycznych (zdrowie, ekonomia, środowisko, społeczeństwo) i prezentuje nowe argumenty, pokazujące znaczenie sektora wieprzowego i sposoby mierzenia się wyzwaniami, które przed nim stoją.

Rejestracja na wydarzenie jest bezpłatna.

https://efp-silesia.pl/rejestracja/

Uczestnicy powinni okazać przy wejściu bilet, który otrzymają po zarejestrowaniu.

O wydarzeniu

Europejskie Forum Przyszłości odbędzie się w dniach 6 – 8 października 2021 r. na Stadionie Śląskim w Chorzowie.

Podczas wydarzenia spotkają się czołowi przedstawiciele biznesu, świata polityki i nauki. Organizatorem wydarzenia, pretendującego do miana najważniejszego eventu tego typu w tej części Europy, jest Śląski Fundusz Rozwoju.

Idea Europejskiego Forum Przyszłości narodziła się w związku z nadchodzącą dekadą dynamicznych przemian, które będą miały wpływ na niemal każdą sferę naszego życia. Naszą ambicją jest stworzenie platformy stałego dialogu z udziałem wybitnych osobistości ze świata polityki, gospodarki i nauki do dyskusji na tematy o istotnym znaczeniu dla Europy, Polski i – oczywiście – województwa śląskiego.

Doświadczenia taki jak ogólnoświatowa pandemia, zatrzymanie gospodarki czy praca zdalna na szeroką skalę zmuszają do wyciągnięcia wniosków, a także przygotowania się do wyzwań przyszłości. Mamy doskonałą okazję do zrewidowania poglądów i nowego spojrzenia na najważniejsze aspekty funkcjonowania gospodarki w Polsce i całej Unii Europejskiej.

Panele dyskusyjne

Podczas wydarzenia będziemy prezentowali raport podczas dwóch paneli dyskusyjnych:

Panel nr 1 | 6.10.2021| 13:30-15:00 | sala konferencyjna nr 5

Czy nadchodzi schyłek branży mięsnej? Ogłoszenie raportu: „Wieprzowina. Nowa Perspektywa”

W przestrzeni publicznej coraz częściej pojawiają się głosy mówiące na temat szkodliwości hodowli i produkcji mięsa. Sektor przedstawia się, jako negatywnie oddziałujący na środowisko, zdrowie i społeczeństwo. Najnowszy raport przygotowany przez Związek Polskie Mięso we współpracy z czołowymi polskimi naukowcami przeczy tej tezie. Prezentuje stan wiedzy na temat wpływu wieprzowiny na różne dziedziny życia. Prezentuje sposoby zmniejszenia negatywnego oddziaływania i pokazuje szanse na stawienie czoła wyzwaniom. Ale przede wszystkim wnosi do dyskusji na temat sektora wieprzowego nowe argumenty i prowokuje do dyskusji.

Panel nr II | 6.10.2021| 15:15-16:45 | sala konferencyjna nr 5

Rolnictwo bez CO2 – nawet 30 TWh czystego prądu i większe bezpieczeństwo energetyczne

Sektor energetyki rolniczej, bazującej na odpadach rolno-spożywczych jest ciągle na wczesnym etapie rozwoju w Polsce. Mimo wielu prób, ciągle napotyka na bariery administracyjne i społeczne. Najnowsze ustalania prof. Aliny Jusko-Kowalczyk, pokazują, że, oprócz dotychczas znanych korzyści, rozwój biogazowni i biometanowni może niemalże zrównoważyć emisję gazów cieplarnianych z rolnictwa, dzięki produkcji czystej energii elektrycznej. Przy maksymalnie wykorzystanym polskim potencjale biogazowym wyprodukowano by nawet 26 mln ton CO2 mniej, czyli 80% dzisiejszej emisji z rolnictwa. Przy dodatkowych działaniach, bazujących np. na wykorzystaniu ciepła, polskie rolnictwo stałoby się zeroemisyjne a Polska zyskałaby stabilne, oparte na polskich surowcach źródło energii.

Raport zrealizowany został przez Związek Polskie Mięso w ramach projektu „Niwelowanie barier w rozwoju sektora trzody chlewnej” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.