Strona główna Archiwum PQS partnerem strategicznym Konkursu ,,l’Art de la Cuisine Martell 2012”

PQS partnerem strategicznym Konkursu ,,l’Art de la Cuisine Martell 2012”

PQS partnerem strategicznym Konkursu ,,l’Art de la Cuisine Martell 2012”

W dniach 9-11 marca w Hotelu Zamek Ryn odbył się konkurs kulinarny „l’Art de la Cuisine Martell 2012”, którego partnerem strategicznym był System Jakości Wieprzowiny PQS.

Impreza jest jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w kraju. Sam konkurs, a także stoiska sponsorskie, które mu towarzyszyły odwiedziło ok. 800-1000 osób. Większość zwiedzających to osoby zawodowo zajmujące się branżą restauracyjną i hotelową. Dlatego na imprezie nie mogło zabraknąć również mięsa PQS.
W ramach promocji Pork Quality System już pierwszego dnia odbyło się szkolenie dla uczestników konkursu na temat PQS, które przeprowadził Sebastian Gołębiewski – niezależny doradca kulinarny, instruktor, stylista i animator kulinarny, doradca ds. systemu HACCP. Na spotkaniu zaprezentowano film na temat Pork Quality System. Ponadto omówiono zagadnienia z zakresu certyfikacji i kontroli jakości w PQS, a także właściwości mięsa wyprodukowanego zgodnie z tym Systemem. Każdy z uczestników szkolenia otrzymał folder, notes oraz płytę z filmem na temat Systemu PQS. Wieczorem zaś organizatorzy kampanii informacyjnej na temat mięsa wieprzowego produkowanego zgodnie z Pork Quality System przywitali wszystkich uczestników i partnerów ,,l’Art de la Cuisine MARTELL” na imprezie integracyjnej.

W czasie sobotniego konkursu na głównym dziedzińcu Hotelu ZAMEK RYN odbywały się pokazy kulinarne i degustacje na stoisku PQS. Sebastian Gołębiewski i Adam Leszczyński serwowali dania z wieprzowiny wyprodukowanej w systemie PQS:

  • Polędwiczka wieprzowa na puree z topinambura w towarzystwie wolno pieczonego marynowanego boczku
  • Marynowany schab z kością z chrupiącą skórką serwowany z sezonowymi pieczonymi warzywami z żurawinowo-żubrówkowym sosem (warzywa: marchewka, buraki, pietruszka, seler).
  • Barszcz na wieprzowej łopatce aromatyzowany kolendrą i imbirem.

Konkurs ,,l’Art de la Cusine Martell 2012” polegał na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie dodawano alkoholu). Motywem przewodnim w tym roku było mięso wieprzowe PQS. Podczas rywalizacji potrawy oceniane były przez dwa zespoły jury – pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz JURY TECHNICZNE, w którym zasiadły największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. To oni oceniali potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. W składzie sędziowskim zasiedli:

JURY KONESERÓW SMAKU:

  • LAURA SAMOJŁOWICZ
  • ROBERT SOWA
  • GUILLAUME GIRARD-REYDET
  • JEAN-JACQUES REGNAULT
  • ANDRZEJ SZUMOWSKI
  • TOMASZ DOWGIAŁŁO

JURY DEGUSTACYJNE PROFESJONALNE:

  • JOSEPH „JÓZEK” SEELETSO
  • RAFAŁ TARGOSZ
  • ANDRZEJ BAŁDYGA
  • TOMASZ DEKER
  • JERZY PASIKOWSKI

JURY TECHNICZNE PROFESJONALNE:

  • PAWEL OSZCZYK – PRZEWODNICZĄCY JURY
  • ADAM CHRZĄSTOWSKI
  • GRZEGORZ LABUDA
  • MARCIN BUDYNEK
  • JAROSLAW UŚCINSKI
  • JAROSŁAW WALCZYK – SEKRETARZ JURY

Do konkursu przystąpiło 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zwycięzcami zostali:

I miejsce
Restauracja Ancora Kraków
Łukasz Cichy
Paweł Kras

II miejsce
Hotel Intercontinental Warszawa
Paweł Kalbarczyk
Paweł Dziekoński

III miejsce
Hotel Le Meridien Bristol Warszawa
Michał Szcześniak
Mariusz Bryzek

Nagroda Jury Koneserów Smaku
Restauracja „Jan” Bełchatów
Piotr Krogulec
Łukasz Motylski