Strona główna Archiwum Polskie Mięso – Ambrozja Smaku 2016

Polskie Mięso – Ambrozja Smaku 2016

 

 

W dniu 16 czerwca w ulokowanym malowniczo zespole pałacowo-parkowym w Radziejowicach, Związek Polskie Mięso zorganizował już po raz trzeci spotkanie z cyklu: „POLSKIE MIĘSO – Ambrozja Smaku”.

Patronat Honorowy nad tym wydarzeniem objął Minister Spraw Zagranicznych – Witold Waszczykowski oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel. Do udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni Ambasadorzy najważniejszych dla eksportu polskiego mięsa krajów.

Celem wydarzenia było zaprezentowanie walorów polskiego mięsa wołowego oraz potencjału produkcji tego rodzaju mięsa w Polsce. W ramach tego spotkania zrealizowane zostały warsztaty kulinarne wraz z uroczystą degustacją bazującą na polskim mięsie wołowym. Podczas warsztatów Ambasadorowie pod bacznym okiem mistrza kulinarnego Marcina Budynka przygotowywali tradycyjne polskie dania w nowoczesnej odsłonie. Dzięki krótkim prelekcjom wygłoszonym podczas kulinarnych zmagań na temat wysokiej jakości polskiego mięsa wołowego oraz tradycji hodowli bydła mięsnego w Polsce, goście poznali potencjał eksportowy polskiej branży mięsnej. Spotkanie pozwoliło nawiązać i umocnić kontakty dyplomatyczne branży mięsnej z Przedstawicielami zagranicznych placówek dyplomatycznych pochodzących z krajów znaczących dla polskiego eksportu mięsa.

Zachęcamy do obejrzenia krótkiego filmu, przygotowanego specjalnie na to wydarzenie, przybliżającego sposób hodowli bydła w Polsce:

Film zrealizował:

Na uwagę zasługuje także bogata fotorelacja: