Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową na temat dobrostanu świń w gospodarstwie. Jest to pierwsza z kilku opinii na temat dobrostanu...
Po 43 latach chińskim naukowcom udało się stworzyć rasę bydła mięsnego. Nazwali ją „Xuaxi niu” (wymawiaj: hła xi nioł), czyli bydło Huaxi.
Więcej informacji w...
Ogromny odzew i zainteresowanie wywołał post Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso, opublikowany przez niego na portalu społecznościowym Twitter, a dotyczącym zaprzestania produkcji nawozów...
Uchwalona 27 listopada 2019 r. tzw. dyrektywa Omnibus przewiduje wprowadzenie licznych zmian w unijnym prawie ochrony konsumentów. Przepisy dyrektywy, a w ślad za nimi...
Proponowane przez Komisję Europejską rozwiązania zawarte w strategii „Od pola do stołu” w kompleksowy sposób zmieniają rynek żywnościowy w UE. Nie jest to jednak...
W dniu 10 sierpnia 2022 roku delegacja przedstawicieli Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej odwiedziła polski zakład mięsa wołowego oraz gospodarstwo utrzymujące bydło.
Więcej informacji w naszym...
Prawie połowa Europejczyków deklaruje, że znacznie ograniczyła spożycie mięsa, a prawie 40 proc. zamierza spożywać go mniej w najbliższej przyszłości – wynika z badania Smart Protein....
Działalność CSR i ESG to wciąż słabo znane zagadnienie dla wielu firm. Nawet jeśli przedsiębiorstwa realizują inicjatywy z tego obszaru, bywają one niepoparte strategią, a...
Łatwiejszy dostęp do zdjęć satelitarnych skłania twórców aplikacji do projektowania rozwiązań dla rolnictwa. Platformy analizujące dane pozyskane przez satelity ułatwiają rolnikom planowanie upraw, wskazywanie...
W dniu 21 lipca 2022 r. wizytę w Głównym Inspektoracie Weterynarii złożyli przedstawiciele Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej. Z delegacją na czele z zastępcą ambasadora...