GMO w paszach

Newsletter 28.11.2022

Grozi nam utrata konkurencyjności produkcji drobiarskiej, wzrost cen mięsa oraz ograniczenie możliwości eksportowych. To konsekwencje projektu ustawy wprowadzającej zakaz stosowania pasz GMO przyjętej podczas...
Polska największym producentem drobiu

Newsletter 21.11.2022

Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale...
Spadek gospodarstw utrzymujących zwierzęta gospodarskie

Newsletter 14.11.2022

W 2020 roku odnotowano 582,1 tys. gospodarstw utrzymujących zwierzęta gospodarskie, tj. o 36,9% mniej niż w 2010 r. Stanowiły one 44,2% ogółu gospodarstw rolnych...

Newsletter 7.11.2022

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-sierpień 2022 roku wyniosła 30 251 mln EUR (140 170 mln...
Targi SIAL w Paryżu 2022

Newsletter 24.10.2022

Związek Polskie Mięso był organizatorem branżowego stoiska mięsa czerwonego (wieprzowina i wołowina) podczas targów SIAL Paris 2022, które odbyły się w dniach 15-19 października...
Wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych 2022

Newsletter 10.10.2022

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-lipiec 2022 roku wyniosła 25 940 mln EUR (119 655 mln zł), co...
Koniunktura w gospodarstwach rolnych w pierwszym półroczu 2022 roku

Newsletter 3.10.2022

W ocenie rolników zmiany jakie miały miejsce w II półroczu 2021 roku, jak i bieżąca (czerwiec 2022 r.) koniunktura w użytkowanych przez nich gospodarstwach...
Posiedzenie grupy roboczej „Wołowina” Copa-Cogeca

Mięsne FAKTY Wołowe 26.09.2022

Odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina” Copa-Cogeca oraz grupy dialogu społecznego „Wołowina” przy Komisji Europejskiej. Podczas posiedzenia zdecydowano, że grupa robocza rozpocznie prace nad...
System Nutri-Score - czy powinien być zmodyfikowany

Newsletter 26.09.2022

Zdaniem większości badanych ekspertów, znakowanie produktów na froncie opakowania jest potrzebne, ale system Nutri-Score powinien być zmodyfikowany, gdyż edukacji żywieniowej nie da się zastąpić...
Pogłowie bydła w latach 2015-2022

Mięsne FAKTY Wołowe 19.09.2022

Pogłowie bydła w czerwcu 2022 r. liczyło 6 444,1 tys. sztuk i było wyższe o 0,7% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Zwiększenie liczebności stada...