31 stycznia 2024 roku wejdą w życie w Wielkiej Brytanii zasady BTOM, dotyczące eksportu żywności, jakie wprowadził brytyjski rząd w związku z brexitem. Najwięcej...
W najnowszym numerze opisujemy trendy i kierunki zmian w branży mięsnej, jakie nastąpią w 2024 roku.
Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa...
Według wstępnych danych wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych w okresie I-X 2023 roku wyniosła 43,3 mld EUR, co oznaczało wzrost o blisko 10%...
W nadchodzących latach odporność rolników w UE będzie nadal poddawana próbie ze względu na zmieniające się warunki klimatyczne i rynkowe oraz zmieniające się wymagania...
Rozmowa z Januszem Walczakiem, rolnikiem, przewodniczącym Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wieprzowego, członkiem Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”.
Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu...
W sektorze wieprzowiny głównym wyzwaniem pozostaje postępująca redukcja bazy produkcyjnej w większości krajów, będących istotnymi producentami w Unii Europejskiej.
Mięsne Fakty są finansowane ze środków...
W sejmie ukonstytuowała się Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej przewodniczącym został Mirosław Maliszewski z Polskiego Stronnictwa Ludowego Trzeciej Drogi. Ponadto powstały jeszcze trzy...
Jacek Zarzecki, prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wołowego, w rozmowie z „Mięsnymi Faktami”...
Witold Choiński, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO w rozmowie z „Mięsnymi Faktami” mówi o potrzebie szybkiej realizacji ośmiu wyzwań stojących przed branżą mięsną.
Mięsne Fakty...