Przedstawiciel Związku Polskie Mięso w Zespole do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał zarządzenie, na mocy...
Jeśli przyjąć za cel, że na świecie ma być wyeliminowany głód (polityka Zero Głodu, ang. Zero Hunger) przy jednoczesnym zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych o...
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju Centrum zatwierdził projekt programu pn. „Program rządowy NUTRITECH - żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian...
Niemal 150 lat temu przyszedł na świat Louise Camille Malliard – francuski lekarz i chemik, który przeszedł do historii odkrywając związki przyczynowo – skutkowe, które...
Polska i Wietnam uzgodniły zakończenie w 2022 roku procedury otwarcia rynku wietnamskiego dla polskiej wołowiny po dostarczeniu przez stronę polską wszystkich informacji wymaganych przez...
Kontrolę nad bezpieczeństwem żywności sprawują aktualnie w Polsce 4 instytucje zmagające się z wieloma problemami. To powoduje, że organizacja i funkcjonowanie systemu bezpieczeństwa żywności...
Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych. To stanowi tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego, jednak od...
Wietnamska firma Navetco ogłosiła, że posiada skuteczną szczepionkę na afrykański pomór świń (ASF). Szczepionka o nazwie o nazwie NAVET-ASFVAC jest w dużej mierze efektem...
Komisja Europejska (KE) przeprowadziła ocenę funkcjonowania kontroli urzędowych w 26 państwach Unii Europejskiej (UE) w latach 2019 i 2020. Podsumowaniem działań KE było przygotowanie...