Prawie połowa Europejczyków deklaruje, że znacznie ograniczyła spożycie mięsa, a prawie 40 proc. zamierza spożywać go mniej w najbliższej przyszłości – wynika z badania Smart Protein....
Działalność CSR i ESG to wciąż słabo znane zagadnienie dla wielu firm. Nawet jeśli przedsiębiorstwa realizują inicjatywy z tego obszaru, bywają one niepoparte strategią, a...
Łatwiejszy dostęp do zdjęć satelitarnych skłania twórców aplikacji do projektowania rozwiązań dla rolnictwa. Platformy analizujące dane pozyskane przez satelity ułatwiają rolnikom planowanie upraw, wskazywanie...
W dniu 21 lipca 2022 r. wizytę w Głównym Inspektoracie Weterynarii złożyli przedstawiciele Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej. Z delegacją na czele z zastępcą ambasadora...
Komisja Europejska opublikowała „Sprawozdanie końcowe z badania wyjaśniającego dotyczącego Polski przeprowadzonego w dniach 6–14 września 2021 r. w celu uzyskania informacji na temat stosowności...
W okresie styczeń–maj 2022 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła poziom 17,9 mld EUR (82 mld zł), o 21,9% wyższy niż w...
Światowa produkcja wołowiny w 2022 roku praktycznie nie zmieniła się od kwietnia i wyniosła 58,7 mln ton – wynika z najnowszego okresowego raportu „Livestock...
Od 1 października tego roku we Francji nie będzie możliwe używanie nomenklatury mięsnej oraz mleczarskiej do nazywania produktów wegańskich pochodzenia roślinnego. Tego zacznie obowiązywać...
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, przedłożony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt dostosowuje polskie prawo do przepisów...