Stawiam na drób!

Z początkiem października ruszyła kolejna edycja szkoleń skierowanych do uczniów szkół gastronomicznych pt. „Stawiam na Drób”. Wraz z Akademią Kulinarną Marcina Budynka odwiedzamy aż 30 szkół w całej Polsce.

Szkolenia odbywają się w pierwszej części w formie wykładu, prowadzonego przez mistrza kulinarnego oraz profesjonalnego dietetyka. Uczniowie poznają gatunki drobiu, ich charakterystykę, pochodzenie a także uzyskują praktyczne informacje na temat sposobów jego przyrządzania – prawidłowego podziału tuszki, przyprawiania czy też obróbki termicznej. O walorach odżywczych i pozytywnych aspektach spożywania mięsa na każdym wykładzie opowiedziała zawodowa dietetyczka.

W części praktycznej bierze udział 10 dwuosobowych drużyn. Pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy oraz samego mistrza Marcina Budynka uczestnicy przygotowali potrawy na bazie polskiego drobiu. Zawodowi kucharze prowadzący warsztaty podzielili się mistrzowskimi technikami kulinarnymi i przepisami specjalnie przygotowanymi na te szkolenia. Dania na bazie różnego rodzaju mięsa drobiowego (kurczak, kaczka, indyk, perliczka) nabrały wyjątkowości dzięki zaangażowaniu i współpracy.

Projekt pt. „Akcje promocyjno-informacyjne dla uczniów szkół gastronomicznych – Stawiam Na Drób” jest w całości sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.