Szkolenia kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych.

Jednym z projektów realizowanych przez Związek Polskie Mięso w 2015 roku, był projekt „Stawiam na drób!” skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Z pomocą doświadczonych mistrzów kulinarnych przeprowadzona została już druga edycja szkoleń pod tym tytułem. Celem zrealizowanego przedsięwzięcia było wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej. Szkolenia odbywały się w systemie jednodniowym i były podzielone na dwie części: część teoretyczną i część praktyczną.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli szansę współpracować ze znanym szefem kuchni – Marcinem Budynkiem. W programie szkoleń znalazły się m.in. dania z kurczaka, kaczki czy perliczek. Ponadto, uczniowie otrzymali mnóstwo przydatnych i cennych wskazówek, potrzebnych do tworzenia wyśmienitych potraw oraz ich oryginalnej dekoracji. „Stawiam na drób!” to warsztaty, których zadaniem jest przekonanie uczniów do chętnego wykorzystywania drobiu w kuchni i pracy zawodowej. Nowoczesne techniki przyrządzania mięsa drobiowego, z którymi uczestnicy zapoznają się w trakcie szkolenia, pozwalają na różnorodne użycie tego gatunku mięsa. Nauka poprawnego rozbioru różnych gatunków drobiu, daje możliwość pełnego wykorzystania mięsa drobiowego, ograniczając straty do niezbędnego minimum.

Bogata w zdjęcia i niezwykle interesująca relacja z projektu „Stawiam na drób!”, pojawiła się na stronie internetowej Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku: relacja

Zaangażowanie uczniów, które można było zaobserwować podczas szkolenia pozwala sądzić, że przed polskim sektorem restauracyjnym stoi świetlana przyszłość.

Zapraszamy także do obejrzenia filmu, podsumowującego zrealizowany projekt: