Strona główna Archiwum Już jest wielkanocne wydanie magazynu POLSKIE MIĘSO

Już jest wielkanocne wydanie magazynu POLSKIE MIĘSO

Drodzy Czytelnicy

Właśnie mija rok od wykrycia pierwszego przypadku wirusa afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju. To tym samym kolejne miesiące barier dla eksportu polskiego mięsa. Jednak polska branża zdążyła się już otrząsnąć i szturmem ruszyła na poszukiwania nowych rynków zbytu. Związek Polskie Mięso czynnie uczestniczy w misjach i delegacjach zagranicznych, aktywnie przekonując zagranicznych partnerów o bezpieczeństwie i jakości polskiego mięsa, o czym przeczytacie Państwo na stronie 32 w relacji: ,,Na podbój nowych rynków”. I chociaż walka o nowych konsumentów to proces żmudny i trudny, to widać już dziś pierwsze efekty pracy, o czym więcej w rozmowie naszej Redakcji z Głównym Lekarzem Weterynarii – dr Markiem Pirsztukiem (,,Nowe perspektywy zbytu” str. 28)

Dodatkowo w naszym cyklu ,,Poznajemy nowe rynki” w tym numerze przybliżamy świat Zjednoczonych Emiratów Arabskich, a naszym ekspertem była Pani Kinga Szafrankowska – Radca z Wydziału Promocji, Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Abu Dhabi.

Czy afrykański pomór świń wpłynął na polskie wyniki eksportowe? O tym dowiecie się Państwo analizując przedstawiony przez nas materiał na stronie 16 ,,ASF w liczbach”, w którym prezentujemy liczbowe podsumowanie eksportowe minionego roku.

W tym numerze nie zabrakło również porad i wskazówek dedykowanych branży mięsnej. Nasi eksperci tym razem opowiedzieli nam m.in. o nowoczesnych sposobach hodowli trzody chlewnej (str. 29) i właściwościach przypraw stosowanych w przetwórstwie mięsa (str.12). Ponadto, doradzają jak unikać błędów podczas opracowywania strategii cenowych (str. 24).

Polacy wciąż opanowani są modą na gotowanie, dlatego też postanowiliśmy porozmawiać na temat polskiego mięsa z Jurkiem Sobieniakiem, jednym z najbardziej znanych polskich kucharzy młodego pokolenia. Materiał ,,Alchemik w kuchni” znajdziecie Państwo na stronie 26. Jurek z okazji Świąt, zdradził nam przepis na swoje Wielkanocne danie popisowe.

okladka15

Magazyn można obejrzeć PM15