Strona główna Archiwum Eksport UE na ścieżce wzrostu

Eksport UE na ścieżce wzrostu

Mimo wielu obaw producentów wołowiny, wieprzowiny, nabiału i zbóż, którzy przewidywali spadek cen produktów, wynikający z nowych umów handlowych, eksport produktów rolnych państw UE ma się dobrze.Z przedstawionego niedawno raportu, dotyczącego handlu rolnego wynika, że eksport europejskiej żywności nie przestaje rosnąć. Eksport rolno-spożywczy UE w marcu 2016 roku wzrósł do 11,3 mld €, co daje około 1 mld € więcej niż w lutym 2016, podczas odczytu raportu. Należy zaznaczyć, że w miesięcznych wartościach eksportu, najwyższy wzrost osiągnęła wieprzowina – z 318 mln € do 422 mln € w marcu 2016 roku, co stanowi wzrost o 32,5%. Nawet eksport do Rosji utrudniony z powodu zakazu importu żywności, został częściowo odzyskany. Jego wartość w marcu 2016 roku, w porównaniu do marca 2015, wzrosła o 5,6%.