Strona główna Archiwum Chiny szansą dla polskiego eksportu

Chiny szansą dla polskiego eksportu

Wczoraj (27.03.2012r.) w Pałacu Prymasowskim odbyło się FORUM BRANŻY MIĘSNEJ, którego celem było zwiększenie współpracy gospodarczej między Polską a Chinami w zakresie eksportu polskich wyrobów mięsnych.

Na spotkanie przybyli polscy producenci i przetwórcy mięs, przedstawiciele branżowych związków m.in.  Związku Polskie Mięso oraz agencje proeksportowe. Forum było idealną okazją do poszerzenia wiedzy na temat szans i zagrożeń związanych z inwestycjami w Chinach.

W czasie Forum Branży Mięsnej wystąpili m.in.:

  • Andrzej Butra, Vice-Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP,
  • Sun Yuxi – Ambasador Chińskiej Republiki Ludowej w Warszawie,
  • Stanisław Leśniewski z Departamentu Promocji i Współpracy Dwustronnej w Ministerstwie Gospodarki RP,
  • Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii, który omówił aktualne wymagania weterynaryjne konieczne do uzyskania uprawnień eksportowych do Chin

Choć polski eksport żywności rośnie w szybkim tempie, to odległe kierunki, takie jak Chiny, są pomijane przez polskich przedsiębiorców. Aż 77 procent polskiej żywności trafia do krajów Unii Europejskiej z rynkiem ponad 500 mln mieszkańców, zaś do Chin w których mieszka ponad 1,3 bln mieszkańców wysyłamy bardzo małe ilości naszych produktów. Dzięki niższym kosztom produkcji i kursu euro, Polska posiada dobre warunki do inwestowania na tamtejszym rynku. Istnieje potrzeba ekspansji polskich produktów na rynek chiński, dzięki czemu firmy te będą mogły się rozwijać.

W czasie spotkanie wielu prelegentów podkreślało, że nadchodzący rok może przynieść sporą rewolucję w eksporcie polskiego mięsa. Szansą na rozwój tej branży może być zdobycie największego na świecie rynku mięsa, jakim są Chiny. Obecnie eksportować do tego kraju mogą jedynie zakłady drobiarskie, ale w najbliższym czasie również wieprzowinę będzie można wysyłać do Państwa Środka. Chińczycy coraz bardziej doceniają również inne rodzaje mięs np. indyka i cielęcinę a smak polskich wędlin również odpowiada ich gustom kulinarnym. Korzyści z wejścia na chiński rynek są bardzo duże, bo to przede wszystkim gigantyczny rynek konsumpcyjny.

Spotkanie zakończyło się dyskusją ekspertów na temat możliwościach osiągnięcia sukcesu na rynku chińskim. W rozmowie wzięli udział m.in.

  • reprezentant Związku Polskie Mięso – Andrzej Pawelczak, Członek Rady ZPM
  • dr Zdzisław Góralczyk, b. Ambasador RP w ChRL
  • Jerzy Wierzbicki, Prezes Stowarzyszenia Producentów Bydła Mięsnego
  • Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Finansowania Agrobiznesu,  Bank BGŻ S.A.
  • Łukasz Dominiak – Krajowej Rady Drobiarstwa
  • Janusz Rodziewicz – SRW
  • Maciej Wilk, Hong Kong Trade Development Council