EFSA o dobrostanie świń w gospodarstwie

Newsletter 05.09.2022

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową na temat dobrostanu świń w gospodarstwie. Jest to pierwsza z kilku opinii na temat dobrostanu...
Tweet prezesa Związku Polskie Mięso

Newsletter 29.08.2022

Ogromny odzew i zainteresowanie wywołał post Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso, opublikowany przez niego na portalu społecznościowym Twitter, a dotyczącym zaprzestania produkcji nawozów...
Podsumowanie strategii "Od pola do stołu"

Newsletter 22.08.2022

Proponowane przez Komisję Europejską rozwiązania zawarte w strategii „Od pola do stołu” w kompleksowy sposób zmieniają rynek żywnościowy w UE. Nie jest to jednak...
Jedzenie mięsa - trendy wśród Europejczyków i Polaków

Newsletter 16.08.2022

Prawie połowa Europejczyków deklaruje, że znacznie ograniczyła spożycie mięsa, a prawie 40 proc. zamierza spożywać go mniej w najbliższej przyszłości – wynika z badania Smart Protein....
znaczenie dyrektywy CSRD

Newsletter 8.08.2022

Działalność CSR i ESG to wciąż słabo znane zagadnienie dla wielu firm. Nawet jeśli przedsiębiorstwa realizują inicjatywy z tego obszaru, bywają one niepoparte strategią, a...
KE o noramach przeciw fałszowaniu w łańcuchu rolno-spożywczym w Polsce

Newsletter 1.08.2022

Komisja Europejska opublikowała „Sprawozdanie końcowe z badania wyjaśniającego dotyczącego Polski przeprowadzonego w dniach 6–14 września 2021 r. w celu uzyskania informacji na temat stosowności...
Mięso na czele eksportu produktów żywnościowych z Polski

Newsletter 25.07.2022

W okresie styczeń–maj 2022 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła poziom 17,9 mld EUR (82 mld zł), o 21,9% wyższy niż w...
Nazywanie roślinnych zamienników jak zwykłego mięsa zakazane we Francji

Newsletter 18.07.2022

Od 1 października tego roku we Francji nie będzie możliwe używanie nomenklatury mięsnej oraz mleczarskiej do nazywania produktów wegańskich pochodzenia roślinnego. Tego zacznie obowiązywać...
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - logotyp

Newsletter 04.07.2022

Przedstawiciel Związku Polskie Mięso w Zespole do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał zarządzenie, na mocy...
Eksperyment prof. Agnieszki Wierzbickiej

Newsletter 27.06.2022

Niemal 150 lat temu przyszedł na świat Louise Camille Malliard – francuski lekarz i chemik, który przeszedł do historii odkrywając związki przyczynowo – skutkowe, które...