GMO w paszach

Newsletter 28.11.2022

Grozi nam utrata konkurencyjności produkcji drobiarskiej, wzrost cen mięsa oraz ograniczenie możliwości eksportowych. To konsekwencje projektu ustawy wprowadzającej zakaz stosowania pasz GMO przyjętej podczas...
Polska największym producentem drobiu

Newsletter 21.11.2022

Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale...
Spadek gospodarstw utrzymujących zwierzęta gospodarskie

Newsletter 14.11.2022

W 2020 roku odnotowano 582,1 tys. gospodarstw utrzymujących zwierzęta gospodarskie, tj. o 36,9% mniej niż w 2010 r. Stanowiły one 44,2% ogółu gospodarstw rolnych...

Newsletter 7.11.2022

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-sierpień 2022 roku wyniosła 30 251 mln EUR (140 170 mln...
Polskie Mięso - Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2022

Związek Polskie Mięso partnerem Forum Rynku Spożywczego i Handlu

Związek Polskie Mięso jest partnerem instytucjonalnym Forum Rynku Spożywczego i Handlu – największej i prestiżowej konferencji poświęconej sektorowi spożywczemu, handlowemu i HoReCa w Polsce. Wydarzenie...
Targi SIAL w Paryżu 2022

Newsletter 24.10.2022

Związek Polskie Mięso był organizatorem branżowego stoiska mięsa czerwonego (wieprzowina i wołowina) podczas targów SIAL Paris 2022, które odbyły się w dniach 15-19 października...
Wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych 2022

Newsletter 10.10.2022

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-lipiec 2022 roku wyniosła 25 940 mln EUR (119 655 mln zł), co...
Tweet prezesa Związku Polskie Mięso

Newsletter 29.08.2022

Ogromny odzew i zainteresowanie wywołał post Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso, opublikowany przez niego na portalu społecznościowym Twitter, a dotyczącym zaprzestania produkcji nawozów...

GIview już działa

Komisja Europejska uruchomiła specjalną platformę – GIview – do wyszukiwania wszystkich oznaczeń geograficznych (OG) chronionych na poziomie Unii Europejskiej. GIview umożliwia uzyskanie jednego punktu dostępu...
Baza izomerów trans w środkach spożywczych

Baza izomerów trans w środkach spożywczych

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”. Pełni ona funkcje informacyjno-edukacyjne, a korzystanie z jej...