Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Co Polacy wiedzą o dobrostanie? – wyniki badania

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego przeprowadził pierwsze w Polsce badanie opinii publicznej w zakresie społecznego postrzegania dobrostanu zwierząt. Uzyskane wyniki pokazują dwa...
Biuletyn Mięsne Fakty nr 22

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Polacy jedzą mniej wędlin, ale rośnie produkcja drobiu

GUS opublikował dane o produkcji ważniejszych wyrobów przemysłowych, w tym mięsa. Pokazują one mięsne prefencje Polaków w miesiącu sierpniu oraz w ujęciu rok do...
Bartosz Czarniak, rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus"

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Problem hodowli trzody jest dość skomplikowany

System klatkowy w hodowli trzody, podobnie zresztą jak w przypadku drobiu, wprowadzono nie po to, żeby dręczyć zwierzęta, ale w celu utrzymania większego bezpieczeństwa...
Mięsne Fakty: Spadek pogłowia świń w Polsce

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Spadek pogłowia świń w Polsce

GUS podał dane o pogłowiu świń w I połowie tego roku. Nie ma powodów do zachwytu. Rok do roku było ono niższe o 174,9...
Mięsne fakty nr 13

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Sześć najważniejszych wyzwań dla polskiej branży wołowej

W ministerstwie rolnictwa zostały przedstawione założenia nowej strategii dla polskiego sektora wołowiny. Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Funduszu Promocji Mięsa...
Biuletyn Mięsne Fakty. Wzrost dostaw mięsa w Polsce

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Wzrost o 6,8 proc. dostaw mięsa w Polsce

W 2022 roku dostawy większości towarów żywnościowych były wyższe niż przed rokiem. Świetne dane są dla mięsa. Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu Promocji...
[Mięsne Fakty] Wysyp raportów i komiks drobiowy z hitlerowskim sznytem

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Wysyp raportów i komiks drobiowy z hitlerowskim sznytem

Organizacje ekologiczne oraz wegańskie lansują tezę, że branża mięsna i sama produkcja mięsa jest szkodliwa dla środowiska. Tymczasem publikowane przez nich dane pokazują, że...
Ekologiczna produkcja mięsa

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Rośnie znaczenie ekologicznej produkcji mięsa

Polacy są coraz bardziej świadomi ekologicznie - wynika z piątej edycji raportu EKObarometr. Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Funduszu Promocji...
Maleje pogłowie i ubój świń

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Maleje ubój i pogłowie świń w Polsce

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ubiegłym roku ubój przemysłowy świń był mniejszy niż rok wcześniej. Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu...

Zdrowa porcja wiedzy

Fakty i mity na temat polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego