Chińczycy odwiedzają polski zakład mięsa wołowego

Mięsne FAKTY Wołowe 16.08.2022

W dniu 10 sierpnia 2022 roku delegacja przedstawicieli Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej odwiedziła polski zakład mięsa wołowego oraz gospodarstwo utrzymujące bydło. Więcej informacji w naszym...
Jedzenie mięsa - trendy wśród Europejczyków i Polaków

Newsletter 16.08.2022

Prawie połowa Europejczyków deklaruje, że znacznie ograniczyła spożycie mięsa, a prawie 40 proc. zamierza spożywać go mniej w najbliższej przyszłości – wynika z badania Smart Protein....

Promocja cenowa wołowiny według nowych zasad dyrektywy Omnibus

Wszyscy przedsiębiorcy w Polsce, według nowego unijnego prawa, są zobowiązani do przestrzegania nowych obowiązków informacyjnych związanych z obniżką cen. Projekt ,,Mięsne Fakty – WOŁOWE” sfinansowany...
znaczenie dyrektywy CSRD

Newsletter 8.08.2022

Działalność CSR i ESG to wciąż słabo znane zagadnienie dla wielu firm. Nawet jeśli przedsiębiorstwa realizują inicjatywy z tego obszaru, bywają one niepoparte strategią, a...
zdjecia satelitarne w rolnictwie

Mięsne FAKTY Wołowe 08.08.2022

Łatwiejszy dostęp do zdjęć satelitarnych skłania twórców aplikacji do projektowania rozwiązań dla rolnictwa. Platformy analizujące dane pozyskane przez satelity ułatwiają rolnikom planowanie upraw, wskazywanie...
Polsko-chińskie rozmowy na rzecz otwarcia Chin dla polskiej wołowiny

Mięsne FAKTY Wołowe 01.08.2022

W dniu 21 lipca 2022 r. wizytę w Głównym Inspektoracie Weterynarii złożyli przedstawiciele Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej. Z delegacją na czele z zastępcą ambasadora...
KE o noramach przeciw fałszowaniu w łańcuchu rolno-spożywczym w Polsce

Newsletter 1.08.2022

Komisja Europejska opublikowała „Sprawozdanie końcowe z badania wyjaśniającego dotyczącego Polski przeprowadzonego w dniach 6–14 września 2021 r. w celu uzyskania informacji na temat stosowności...
Uboje bydła w UE - 2022

Mięsne FAKTY Wołowe 25.07.2022

W okresie styczeń-kwiecień 2022 r. uboje bydła w Unii Europejskiej w sztukach wzrosły nieznacznie, tj. o +0,2% r/r, a w tonach obniżyły się o...
Mięso na czele eksportu produktów żywnościowych z Polski

Newsletter 25.07.2022

W okresie styczeń–maj 2022 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła poziom 17,9 mld EUR (82 mld zł), o 21,9% wyższy niż w...
Światowa produkcja wołowiny 2022

Mięsne FAKTY Wołowe 18.07.2022

Światowa produkcja wołowiny w 2022 roku praktycznie nie zmieniła się od kwietnia i wyniosła 58,7 mln ton – wynika z najnowszego okresowego raportu „Livestock...