Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] KO chce być liderem w kwestiach zwierzęcych i ASF

W sejmie ukonstytuowała się Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej przewodniczącym został Mirosław Maliszewski z Polskiego Stronnictwa Ludowego Trzeciej Drogi. Ponadto powstały jeszcze trzy...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Postawić na rynki trzecie

Jacek Zarzecki, prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wołowego, w rozmowie z „Mięsnymi Faktami”...
Wyzwania niecierpiące zwłoki

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Wyzwania niecierpiące zwłoki

Witold Choiński, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO w rozmowie z „Mięsnymi Faktami” mówi o potrzebie szybkiej realizacji ośmiu wyzwań stojących przed branżą mięsną. Mięsne Fakty...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Jak UE ma uzyskać samowystarczalność białkową?

Parlament Europejski przyjął rezolucję, która wzywa Komisję Europejską do pilnego przedstawienia kompleksowej i ambitnej strategii Unii Europejskiej dotyczącej białka. Mięsne Fakty są finansowane ze środków...
Nadchodzi trzęsienie na rynkach mięsnych

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Nadchodzi trzęsienie na rynkach mięsnych

W najnowszym raporcie USDA o globalnej produkcji żywca i mięsa zawarte są prognozy, które są niekorzystne dla branży mięsnej w Unii Europejskiej. Mięsne Fakty są...
kryzys pijarowy

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Jak przygotować się na kryzys pijarowy?

Dlaczego PR jest kluczowy dla firm z branży mięsnej? Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Funduszu Promocji...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Co Polacy wiedzą o dobrostanie? – wyniki badania

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego przeprowadził pierwsze w Polsce badanie opinii publicznej w zakresie społecznego postrzegania dobrostanu zwierząt. Uzyskane wyniki pokazują dwa...
Biuletyn Mięsne Fakty nr 22

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Polacy jedzą mniej wędlin, ale rośnie produkcja drobiu

GUS opublikował dane o produkcji ważniejszych wyrobów przemysłowych, w tym mięsa. Pokazują one mięsne prefencje Polaków w miesiącu sierpniu oraz w ujęciu rok do...
Bartosz Czarniak, rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus"

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Problem hodowli trzody jest dość skomplikowany

System klatkowy w hodowli trzody, podobnie zresztą jak w przypadku drobiu, wprowadzono nie po to, żeby dręczyć zwierzęta, ale w celu utrzymania większego bezpieczeństwa...
Mięsne Fakty: Spadek pogłowia świń w Polsce

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Spadek pogłowia świń w Polsce

GUS podał dane o pogłowiu świń w I połowie tego roku. Nie ma powodów do zachwytu. Rok do roku było ono niższe o 174,9...