Grozi nam utrata konkurencyjności produkcji drobiarskiej, wzrost cen mięsa oraz ograniczenie możliwości eksportowych. To konsekwencje projektu ustawy wprowadzającej zakaz stosowania pasz GMO przyjętej podczas...
Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale...
W 2020 roku odnotowano 582,1 tys. gospodarstw utrzymujących zwierzęta gospodarskie, tj. o 36,9% mniej niż w 2010 r. Stanowiły one 44,2% ogółu gospodarstw rolnych...
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-sierpień 2022 roku wyniosła 30 251 mln EUR (140 170 mln...
Związek Polskie Mięso jest partnerem instytucjonalnym Forum Rynku Spożywczego i Handlu – największej i prestiżowej konferencji poświęconej sektorowi spożywczemu, handlowemu i HoReCa w Polsce.
Wydarzenie...
Związek Polskie Mięso był organizatorem branżowego stoiska mięsa czerwonego (wieprzowina i wołowina) podczas targów SIAL Paris 2022, które odbyły się w dniach 15-19 października...
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-lipiec 2022 roku wyniosła 25 940 mln EUR (119 655 mln zł), co...
W ocenie rolników zmiany jakie miały miejsce w II półroczu 2021 roku, jak i bieżąca (czerwiec 2022 r.) koniunktura w użytkowanych przez nich gospodarstwach...
W Chinach krajowy rynek mięsa wołowego jest zarządzany w sposób mieszany, który łączy w sobie mechanizmy wolnorynkowe oraz centralnego sterowania.
Projekt ,,Mięsne Fakty – WOŁOWE”...
W Polsce są bardzo duże możliwości do hodowli bydła, w tym szczególnie bydła mięsnego, których polscy rolnicy nie wykorzystują.
Projekt ,,Mięsne Fakty – WOŁOWE” sfinansowany...