Mięsne Fakty

Polsko-chińskie rozmowy na rzecz otwarcia Chin dla polskiej wołowiny

Mięsne FAKTY Wołowe 01.08.2022

W dniu 21 lipca 2022 r. wizytę w Głównym Inspektoracie Weterynarii złożyli przedstawiciele Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej. Z delegacją na czele z zastępcą ambasadora...
Uboje bydła w UE - 2022

Mięsne FAKTY Wołowe 25.07.2022

W okresie styczeń-kwiecień 2022 r. uboje bydła w Unii Europejskiej w sztukach wzrosły nieznacznie, tj. o +0,2% r/r, a w tonach obniżyły się o...
Światowa produkcja wołowiny 2022

Mięsne FAKTY Wołowe 18.07.2022

Światowa produkcja wołowiny w 2022 roku praktycznie nie zmieniła się od kwietnia i wyniosła 58,7 mln ton – wynika z najnowszego okresowego raportu „Livestock...
Chiński rynek wołowiny – produkcja i import

Chiński rynek wołowiny – produkcja i import

W Chinach rośnie popyt na wołowinę, a to otwiera możliwości eksportowe do tego kraju. Nie jest to jednak łatwe miejsce sprzedaży, bowiem wymaga ono...
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt

Mięsne FAKTY Wołowe 04.07.2022

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, przedłożony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt dostosowuje polskie prawo do przepisów...
Rynek wołowiny w latach 2022-2031

Perspektywy dla rynku wołowiny na lata 2022-2031

Jeśli przyjąć za cel, że na świecie ma być wyeliminowany głód (polityka Zero Głodu, ang. Zero Hunger) przy jednoczesnym zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych o...
Rząd przeznaczył 200 mln zł na innowację w żywieniu

Mięsne FAKTY Wołowe 27.06.2022

Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju Centrum zatwierdził projekt programu pn. „Program rządowy NUTRITECH - żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian...
Jest szansa na otwarcie wietnamskiego rynku wołowiny

Mięsne FAKTY Wołowe 20.06.2022

Polska i Wietnam uzgodniły zakończenie w 2022 roku procedury otwarcia rynku wietnamskiego dla polskiej wołowiny po dostarczeniu przez stronę polską wszystkich informacji wymaganych przez...
Polacy kupują coraz więcej żywności ekologicznej

Mięsne FAKTY Wołowe 13.06.2022

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych. To stanowi tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego, jednak od...
Hodowcy ubijają lżejsze okazy bydła

Mięsne FAKTY Wołowe 06.06.2022

W okresie styczeń-luty 2022 roku uboje bydła w tonach obniżyły się o -0,1% r/r,  a w sztukach wzrosły o +1% r/r, co oznacza, że...