W dniu 18 grudnia potwierdzone zostały kolejne dwa ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8.
Czwarte ognisko zostało stwierdzone w stadzie, w którym utrzymywano ok. 36 185 sztuk indyka w wieku od 10 do 13 tygodni. Gospodarstwo, znajduje się w gminie Deszczno (powiat gorzowski, województwo lubuskie), w obrębie obszaru zapowietrzonego ustanowionego wokół gospodarstw, w których wyznaczono drugie ognisko HPAI w tym roku.
Podobnie, 18 grudnia, potwierdzone zostało wystąpienie piątego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków, tym razem w gospodarstwie przyzagrodowym, w którym utrzymywane były 72 sztuki drobiu różnych gatunków, tj. kury, w tym kury ozdobne, kaczki i perliczki. Gospodarstwo, w którym stwierdzono ognisko choroby położone jest w gminie Przemyśl (powiat przemyski, województwo podkarpackie).
Jednocześnie, z uwagi na występujące obecnie bardzo poważne zagrożenie zakażenia drobiu wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków ze strony dzikiego ptactwa na całym terytorium Polski, a także z uwagi na pojawiające się nowe ogniska choroby zarówno w kraju, jak i innych państwach europejskich, Główny Lekarz Weterynarii stanowczo zaleca aby zarówno w gospodarstwach przyzagrodowych, utrzymujących drób na własne potrzeby, jak również w większych fermach komercyjnych, utrzymujących drób w systemie zamkniętym, zachowywać daleko idącą ostrożność i zapobiegliwość, poprzez stosowanie odpowiednich środków bioasekuracji, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w tym w szczególności:
wstrzymanie się od wypuszczania drobiu na wybiegi i pozostawić ptaki w budynkach inwentarskich, w których jest utrzymywany,
zabezpieczenie budynków, w których utrzymywany jest drób oraz paszę przed dostępem dzikich zwierząt, w tym ptaków;
wstrzymanie się od karmienia i pojenia drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich,
stosowanie w gospodarstwie wyłącznie przeznaczonej do tego celu odzieży i obuwia ochronnego, w tym bezwzględnie w przypadku wykonywania czynności związanych z obsługą ptaków;
stosowanie mat dezynfekcyjnych w wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.
Ponadto Główny Lekarz Weterynarii przypomina
że zgodnie z obowiązującym prawem, w celu umożliwienia szybkiej reakcji służb weterynaryjnych na ewentualne wystąpienie choroby oraz zapobieżenie jej dalszemu rozprzestrzenianiu się, hodowcy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu, w tym również tego, które może nasuwać podejrzenie wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków.
W szczególności niepokój hodowców powinny wzbudzić następujące okoliczności i objawy u ptaków:
– zwiększone padnięcia ptaków w gospodarstwie;
– spadek dziennej produkcji jaj;
– spadek przyjęcia paszy lub wody;
– objawy kliniczne u ptaków: drgawki, skręty szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, duszność, sinica, wybroczyny, biegunka.
Źródło: GIW