Strona główna Archiwum Konferencja szkoleniowa ZPM w Hotelu Marriott

Konferencja szkoleniowa ZPM w Hotelu Marriott

W dniu 12 października 2016 r. w Hotelu Marriott w Warszawie odbyła się konferencja szkoleniowa zorganizowana przez Związek Polskie Mięso pt. „Od uboju do sprzedaży – czyli higiena w przemyśle mięsnym”. Była to kolejna konferencja zorganizowana przez ZPM we współpracy z Głównym Inspektoratem Weterynarii. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Związek Polskie Mięso aktywnie wspiera producentów, pomagając im w pozyskiwaniu odpowiedzi na trudne zagadnienia lub kwestie budzące wiele wątpliwości. W tym celu powstał cykl szkoleń, których zadaniem jest stworzenie okazji do rozmów i dyskusji, które usprawnią oraz ułatwią działanie producentów sektora mięsnego. Środowa konferencja rozpoczęła się oficjalnym powitaniem uczestników przez dyrektor biura Związku Polskie Mięso Katarzynę Oponowicz. Pierwsza prelekcja została wygłoszona przez Zbigniewa Ordyńskiego, który poruszył temat zagrożeń mikrobiologicznych występujących podczas uboju świń i bydła. Wykład spotkał się z dużym zainteresowaniem gości. Kolejnym prelegentem był zastępca Głównego Lekarza Weterynarii – dr Jacek Kucharski, który opowiedział o produkcji mięsa i jego przetwarzaniu w odniesieniu do wymagań technologicznych oraz zdrowotnych. Zagadnienia poruszone przez dr Kucharskiego w trakcie wystąpienia zaangażowały uczestników konferencji, którzy z uwagą wysłuchali tego wykładu. Ostatnim wykładowcą podczas konferencji szkoleniowej była Ewa Piotrowska, główny specjalista Biura Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Głównego Inspektoratu Weterynarii, prezentując wykład o Standardowych Sanitarnych Procedurach Operacyjnych stosowanych w przemyśle mięsnym, skupiając się na aspektach mycia i dezynfekcji. Spotkanie zakończyło się dyskusją, poruszającą praktyczne problemy pojawiające się w zakładach mięsnych.

Sponsorami wydarzenia byli:

Sponsor Główny:

handen-logo-slide

Sponsor:

 CID LINES BelieveInHygiene

CHEP_LogoTreatment_2015_0507