2 marca powiększy się w Podlaskiem strefa ochronna wyznaczona w związku z ASF – afrykańskim pomorem świń – potwierdziły we wtorek służby weterynaryjne. Do strefy wejdzie pozostała część gminy Zabłudów w powiecie białostockim oraz gminy Czyże i Hajnówka w powiecie hajnowskim.
Województwo podlaskie, głównie powiaty sokólski i białostocki, pozostaje dotąd jedynym regionem w Polsce, gdzie występuje ASF u dzików (85 przypadków). Były też trzy ogniska tego wirusa u trzody chlewnej.
Polska zabiegała o zmianę decyzji Komisji Europejskiej ws. rozszerzenia strefy z ograniczeniami. Była ona podjęta przy sprzeciwie Polski. Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel rozmawiał o tym w poniedziałek w Brukseli na posiedzeniu unijnych ministrów rolnictwa, jednak Komisja podjętej wcześniej decyzji nie zmieniła i strefa będzie rozszerzona.
W poniedziałek minister Jurgiel przekonywał w Brukseli, że restrykcje związane z ASF powinny dotyczyć tych obszarów, na których choroba ta faktycznie występuje, ale te apele nie zostały wysłuchane.
Mirosław Czech z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Białymstoku poinformował PAP, że decyzja o powiększeniu strefy została ogłoszona w dzienniku ustaw UE 11 lutego i wejdzie w życie w ciągu 20 dni, czyli 2 marca. Podkreślił, że obszar strefy będzie rozszerzony „nieznacznie”. Na terenie włączanym do strefy znajduje się ogółem 135 stad, w których łącznie hodowanych jest ponad 3,9 tys. sztuk trzody; jedno gospodarstwo w gminie Hajnówka jest duże – hoduje 1,2 tys. świń.
Do tej pory w Polsce stwierdzono 85 przypadków ASF u dzików (u ok. 140 dzików) i trzy ogniska u świń (łącznie u 16 sztuk trzody). Wszystkie znajdowały się w pasie ok. 25 km od granicy z Białorusią. Choroba jest śmiertelna dla świń domowych i dzików, natomiast nie jest groźna dla ludzi.
Ministerstwo rolnictwa planuje sanitarny odstrzał ok. 40 tys. dzików w 42 powiatach na obszarze w pasie ok. 50 km od wschodniej granicy Polski w związku z ASF. Opinię do tych planów, w ramach prowadzonych konsultacji społecznych, wydała komisja ds. zwierząt Państwowej Rady Ochrony Przyrody (PROP).
Źródło: Portal Spożywczy